latinica  ћирилица
28/08/2019 |  18:27 ⇒ 29/08/2019 | 09:55 | Autor: RTRS

Lukić: Uradio bih isto kao Dodik (AUDIO)

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je za RTRS da razumije stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju vlasti na nivou BiH i da bi, da je na njegovom mjestu, uradio isto, jer ne bi dozvolio da vlast funkcioniše na rezultatima izbora koji su održani prije pet godina.


Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

On je rekao da je ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i hrvatskog člana Željka Komšića provokativno i diletantsko i da svjedoči da nisu naučili lekciju iz istorije.

- Ovo što oni sada rade je ponavljanje jugoslovenskog scenarija od prije 30-ak godina. Umjesto da insistiraju na formirarnju zajedničkih organa, jer BiH ne zavisi od članstva u NATO, već od toga da li će imati svoje demokratske izabrane organe, oni nastoje da spriječe ostvarivanje izborne volje i da zadrže postojeću koaliciju u vlasti - smatra Lukić.

Lukić, koji je autor Ustava Republike Srpske i koji je bio član delegacije Republike Srpske u mirovnim pregovorima u Ženevi, Njujorku i Dejtonu, navodi da Ustav nema propisane recepte za svaku pojedinačnu situaciju, ali da se tada rješenja izvlače iz opštih stavova i ustavnih načela.

- Kada je riječ o stavu srpskog člana Predsjddništva BiH, moram da priznam da i sam razumijem, i da sam na njegovom mjestu uradio bih isto, jer ne bih dozvlolio da izvršna vlast funkcioniše na rezultatima izbora od prije pet godina - istakao je on.

Lukić je naveo da pitanje o tome šta se može, a šta se ne može u ovoj situaciji, nije toliko čisto i bistro, zbog toga što i stavovi Komšića i DŽaferovića nisu u granicama Ustava, ali i zbog toga što samo članstvo Komšića u Predsjedništvu nije u skladu sa intencijom i slovom i duhom Ustava, jer Hrvate u BiH treba da predstavlja onaj koga su izabrali oni, a ne Bošnjaci.

On je istakao da Republika Srpska ima pravo da preduzme određene mjere, jer su joj svojevremeno, pod pritiskom viskog predstavnika i međunarodne zajednice i prijetnjama da će svakome ko ne postupi kako oni budu željeli biti oduzeta najznačajnija građanska, politička i ekonomska prava, oduzete određene nadležnosti.

- Utoliko su te odluke sporne u skladu sa osnovnim načelima pravnog poretka bilo koje zemlje, pa tako i naše, da se odluke donose slobodnim izjašnjavanjem bez pritiska i prijetnji. Kako se to desilo, Republika Srpska može da donese odluku o tome, kao što su i bivše jugoslovenske republike donosile odluke protiv Јugoslavije, pa je sve to bilo u granicama, kako se tada tvrdilo, međunarodnog prava. Ne vidim kako se ne bi mogla povući sasvim osnovana ista analogija i u ovoj situaciji, i kako potezi Republike Srpske ne bi mogli da budu shvaćeni i sa dejtonskim Ustavom - naveo je Lukić.

On je rekao da kršenje Ustava iniciraju Komšić i DŽaferović svojom "politički mizernom i oskudnom politikom".

Lukić smatra da samo snažno političko srpsko jedinstvo vodi Republiku Srpsku kroz ka krajnjem rješenju, odnosno formiranju vlasti u skladu sa voljom naroda.

- Opozicija bi trebalo da izađe iz svoje uskostranačke politike i držanja vlasti na centralnom nivou i trebalo bi da zaštite interese Republike Srpske, jer su oni predstavnici Srpske, a ne BiH - naglasio je on i dodao da bi pobjednici trebalo da formiraju vlast, a poraženi to da prihvate.