latinica  ћирилица
29/08/2019 |  15:18 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Održan sastanak o Incelu: Inicijalni model sanacije prvi korak

U prostorijama Poslovne zone Incel održan je sastanak predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i relevantnih institucija sa međunarodnim ekspertima koje je angažovao UNDP za rješavanje problema kontaminiranog zemljišta.

Međunarodni eksperti upoznali su na sastanku predstavnike relevantnih institucija o budućim koracima kada je riječ o kreiranju plana za održivo upravljanje kontaminiranim područjem i projektu sanacije.

Međunarodni ekspert Bodvin Foke rekao je da se lokacije poput ove u Incelu mogu naći u bilo kojoj zemlji, uključujući i Holandiju iz koje on dolazi.

- Na ovoj lokaciji su se unazad 60-70 godina vodile aktivnosti i one su mogle da dovedu do zagađenja zemljišta, s obzirom na to da se radi o teškoj industriji i da su korištene teške hemikalije - naveo je on.

Foke je u prethodna tri dana obišao lokaciju, analizirao i prepoznao svu dokumentaciju koja je stavljena na raspolaganje.

Naveo je da je na današnjem sastanku razgovarano o situaciju u Poslovnoj zoni Incel i da će biti napravljen inicijalni model sanacije, a nakon toga biće izvršeno procjenjivanje i, na osnovu toga, plan za dalje aktivnosti.

- Dok god se ne vrši iskopavanje zemljišta i dok se djeca ne igraju na tom zemljištu, nema opasnosti - rekao je Foke.

Dodao je da ovakve zagađujuće materije nisu razgradljive u vodi i da je malo vjerovatno da one dođu u vodu, što su pokazale i analize koje su urađene.

On je naveo da su dosadašnja ispitivanja pokazala da je zagađeno 25 centimetara zemljišta, te da podzemne vode nisu zagađene piralenom.

- Naredni korak je mapiranje same lokaicje, odnosno dijelova zagađenja, kako bi se znala količina zagađenog zemljišta, a nakon toga biće predložene mjere sanacije. Postoji nekoliko opcija - iskopati zemljište zagađeno piralenom, spakovati ga u velike vreće i odvesti na adekvatno mjesto za odlaganje takvih materija, a to je najskuplja opcija - istakao je on.

Druga opcija je određivanje mjesta za ostavljanje iskopane zemlje, gdje bi bilo osigurano da ona neće doći u kontakt sa životnom sredinom, rekao je Foke.

Treća opcije je da se zagađeno zemljište ne dira, nego da se prekrije i to je najjeftinija opcija, ali je on ne preporučuje, jer se onda to zemljište više ne može koristiti.

Mišo Radaković, savjetnik ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić rekao je da je Ministarstvo preuzelo koordinirajuću ulogu u saniranju problema kontaminiranog zemljišta.

On je podsjetio da je Vlada Švedske putem UNDP donirala 300.000 dolara za rješenje problema.

- Od prvog sastanka do danas, UNDP je sklopio ugovor sa međunarodnim ekspertima i prikupljen je sav materijal koji su tražili. Ove sedmice su boravili na licu mjesta i sada imaju jasniju sliku o problemu i mjerama koje je neophodno provesti - rekao je Radaković.

Predstavnica UNDP-a Andrea Muharemović rekala je da je UNDP angažovao međunarodnog eksperta koji je obišao lokaciju i pregledao dokumentaciju.

- Biće izrađen pregled lokacije, plan sanacije i plan mogućeg kretanja zagađenja. Napraviće se i plan adekvatnog upravljanja lokacijom - navela je ona.

Ona je rekla da se još uvijek ne može govoriti o tome da li je 300.000 dolara dovoljno za sanaciju problema i da će to biti poznato nakon rezultata prve faze, a ona bi trebalo da bue završena u novembru.

U Poslovnoj zoni Incel 9. marta izbio je požar koji je izazvao curenje opasne materije piralen.

Povezane vijesti:

Informacija o zagađenja u Incelu na idućoj sjednici Skupštine grada