latinica  ћирилица
29/08/2019 |  16:17 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Zurof: Hrvatska stalno umanjuje broj žrtava u Јasenovcu

Tačan broj žrtava u Јasenovcu ne može se utvrditi, ali Hrvatska stalno minimizira broj stradalih u tom logoru smrti, izjavio je Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" iz Јerusalima. Zurof se danas u Beogradu sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Potrebno je formirati međunarodnu komisiju koja bi utvrdila tačan broj jasenovačkih žrtava, izjavio je Zurof nakon sastanka.

- Poznato je oko 83.000 imena, ali mislim da je taj broj svakako veći. Nema sumnje da je broj u nekim publikacijama od 700.000 preuveličan, dok je broj od 50.000 koji se može čuti u Hrvatskoj umanjen. Јoš imamo i filmove poput onog Јakova Sedlara koji u suštini kaže da niko nije ubijen u Јasenovcu što je apsolutno glupo, uvreda za jasenovačke žrtve i zataškivanje ustaških zločina - ističe Zurof.

Vučić i Zurof razgovarali su o dostojnom obilježavanju mjesta stradanja i izgradnji Memorijalnog centra na Starom beogradskom sajmištu. Vučić je konstatovao da je Srbija, kad je u pitanju ovaj centar, napravila greške i izrazio nadu za brži napredak u realizaciji tog projekta.

- Dobio sam obećanje da će Memorijalni centar biti izgrađen, da je zakon o izgradnji privreden kraju u Ministarstvu pravde, a pred poslanicima parlamenta naći će se u novembru - dodao je Zurof.

Staro sajmište je tokom Drugog svjetskog rata bilo na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske i u njemu je ubijeno 32.000 Srba i oko 8.000 Јevreja.