latinica  ћирилица
29/08/2019 |  17:53 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Postoji li konsenzus o ANP među političkim partijama u Srpskoj?

Za sedam dana ističe rok za realizaciju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH, a politička koplja i dalje se lome oko Godišnjeg nacionalnog programa za NATO. Ukoliko bi bio usvojen i poslat u Brisel, to bi bio signal NATO-u da su svi u BiH opredijeljeni za članstvo u toj Alijansi. SDS i PDP, u iščekivanju 5. septembra, uveliko se bave matematikom kako u bh. vlast bez SNSD??

I najveći zagovornici NATO puta ogolili su politiku bošnjačkih lidera da je ANP smišljen da bi se napravio problem. Nakon Lars Gunar Vigemarka, tu tezu potvrdila je i HDZ-ova Borjana Krišto.

U SDS-u i PDP se i dalje rukovode tvrdnjom da su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a nesposobni da za deset mjeseci formiraju vlast, pri tome vješto izbjegavajući odgovor kako bi se oni ponašali da su na mjestu Milorada Dodika i da su ucijenjeni ANP-om.

U Teleringu RTRS-a, prvi put se čulo pod kojim bi uslovima PDP poslao Godišnji nacionalni plan u Brisel.

- Јa bih kao srpski član Predsjedništva iskoristio mogućnost koja mi je data da se u ANP uvrsti sve o čemu mi govorimo i rezolucija NSRS i jasan stav da ANP nije članstvo, a bilo kakava odluka će zavisiti od zemalja u cijelom regionu, prvenstveno Srbije - rekao je predsjednik ove stranke Branislav Borenović u Teleringu.

Ako je tako, postavlja se pitanje zbog čega onda famozni ANP izmijenjenog sadržaja, u Brisel ne pošalje Savjet ministara u tehničkom mandatu, u čijem je sastavu i PDP-ov Igor Crnadak.

- Bilo bi nekorektno od nas da odlazeći Savjet ministara radi posao novog Savjeta - kaže Borenović.

Priča SDS-a i PDP-a je licemjerna, uzvraća SNSD-ov Staša Košarac. ANP povlače s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara, a istovremeno, zajedno sa Zvizdićem zagovaraju usvajanje budžeta.

- Imamo najavljene informacije da će pokrenuti proceduru za pokretanje sjednice Predstavnničkog doma kako bi se usvojio budžet.To je potpuna kapitulacija SDS-a na način da žele da ne budu dio ove priče, nego da zajedno sa SDA, grade zajednički nivo vlasti - rekao je Košarac, koji je šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH. 

Kako SDS planira da obnovi vlast? Kakav će stav zauzeti u vezi s ANP-om ukoliko Izetbegović i Komšić nastave s njegovim ucjenjivanjem i danas nije jasno, jer iz odgovora koji smo dobili iz ove stranke, jedino je jasno da će sačekati 5. septembar.

- SDS smatra politički ispravnim da sačeka da SNSD, SDA i HDZ u ostavljenom roku pokušaju da implementiraju svoj dogovor. Ako u tome ne uspiju kao stranka ćemo se oglasiti i iznijeti svoje poglede o daljim perspektivama formiranja izvršne vlasti, uključujući i o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) o kojem smo kroz Savjet ministara i do sada imali jasan stav - naveli su iz SDS-a.

Za razliku od Šarovića, njegov stranački kolega Dragan Mektić nema dilemu oko NATO saveza.

- S obzirom na našu čitavu prošlost, želio bih da taj proces prema NATO, da kažemo, nekako više zajednički guramo. Tu priču oko NATO, da kako god, uđe ili ne uđe u NATO, niko nikome ne predstavlja opasnost - rekao je Mektić ranije.

Na kakvu konkretnu opasnost je Mektić mislio nikad nije objasnio. Ali je zato, vojno politički analitičar Vlado Radulović pojasnio šta znači usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, pa i izmijenjenog, koji je prihvatljiv za PDP.

- Slanje ANP-a je stepenik koji morate da preskočite da bi aktivirali MAP. Onog trenutka kad aktivirate MAP, vi ste pokucali na vrata NATO-a i onda je sljedeći korak poziv koji slijedi ka punopravnom članstvu - pojašnjava Radulović.

Eventualno članstvo BiH u Sjevernoatlantskoj alijansi, proces koji je duboko podijelio društvo, suprotstavio narode, posvađao partije sveo se na jednu, jedinu stvar, da li će biti prihvaćen u Predsjedništvu. Njegovim usvajanjem poslali bi poruku da smo u BiH svi za NATO, a nismo. Istovremeno, dok se nije otvorila priča o formiranju vlasti, niko se nije pozabavio time šta sadrži taj dokument, zašto je toliko važan?