latinica  ћирилица
31/08/2019 |  10:12 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Večernji list: Velika šarena "laža" političkog Sarajeva

Kada bi Predsjedništvo BiH dalo pozitivan stav o Godišnjem nacionalnom programu ništa ne bi bilo riješeno, jer, po proceduri, Savjet ministara mora da usvoji ovaj program kao dokument, a ministar odbrane ga prosljeđuje u NATO, piše današnji zagrebački Večernji list, izdanje za BiH.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

U tekstu pod naslovom "Za ANP ne treba Predsjedništvo nego Savjet ministara", list navodi da čak i kada bi Predsjedništvo, koje uopšte nema presudno mišljenje, dalo pozitivan stav o ANP-u, te se otvori prostor za imenovanje Zorana Tegeltije, ali i za novi saziv Savjeta ministara, opet ništa ne bi bilo riješeno.

Večernji list piše da je sporno da se o ANP-u, kao temi, uopšte razgovara u Predsjedništvu, osim ako se ne želi dobiti politička odluka, jer bi u sljedećem koraku taj dokument mogao da propadne i uopšte ne bude poslan u sjedište NATO.

List ocjenjuje da su "borba" za NATO iz Sarajeva i blokade uspostavljanja vlasti ustvari jedna velika šarena "laža".

- Kada naknadna pamet postane politička agenda, odnosno način da se obmanama i manipulacijama provodi blokada uspostavljanja vlasti, onda se u prvi plan vješto postavi tema za koju se unaprijed zna da nema nikakvog dogovora. Tako je upravo slučaj sa ANP-om za koji se trenutno u javnosti ne zna ni ko ga je predložio, ko ga usvaja i šalje i ko treba dati odobrenje - ističe list.

Zagrebački Večernjak podsjeća da je Nacrt ANP-a u dva mandata stajao u ladicama bez želje da bude predat.

- Uopšte na tome nisu insistirali ni iz jedne bošnjačke staranke, koje su se tek nakon izbora 2018. godine sjetile da budu "patriotske" i u funkciji "odbrane" BiH sa zahtjevima za predajom ANP-a kao uslova uspostavljanja vlasti - navodi list.

Pojašnjava se da je u mandatu od 2010. do 2014. godine na vlasti bio SDP-ov ministar Zekerijah Osmić, tadašnji kolega Željka Komšića, koji se sada, navodno, protivi imenovanju Tegeltije dok se ANP ne pošalje u Brisel.

Ni SDP ni SDA se četiri godine nisu sjetili da poguraju taj dokument jer su znali za stav srpske strane ili to nisu smatrali bitnim.

Uslijedio je novi mandat od 2014. do 2018. godine kada je SDA, zajedno sa DF-om, bolje "istrgovala" sa SDS-om i PDP-om, a slučajno su zaboravili na ANP.

- Nakon desetak godina SDA i DF, sami ili uz nečiju asistenciju, iz zaborava su izvukli ANP kako bi ga mogli poslati u Brisel. Postojao je kompromisni prijedlog da se elegantno izađe iz ove situacije po kojoj bi svi bili zadovoljni, a to je da novi ministar odbrane , koji bi trebalo da dođe iz redova DF-a `neposlušno` odnese dokument u sjedište NATO čak i uprkos protivljenju SNSD-a. Ali, političko Sarajevo je po svaku cijenu to nastojalo da predstavi kao Dodikov poraz i odvelo BiH u blokadu - piše Večernji list.