latinica  ћирилица
31/08/2019 |  14:17 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Druženje nekadašnjih saboraca iz najelitnije jedinice VRS (FOTO)

U Istočnom Sarajevu danas je održano tradicionalno druženje pripadnika 65. Zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske čijih je više od 80 pripadnika dalo živote za Srpsku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a više od 300 ranjeno.
Istočno Sarajevo - Zaštitni puk - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Zaštitni pukFoto: SRNA

Ratni komandant ovog puka, a sada predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić podsjetio je da je ova jedinica prošla sva ratišta, uglavnom tamo gdje je bilo najteže, a posebno veliki broj dejstava izvela je u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Savčić je istakao da je puk posebno veliku ulogu odigrao 16. junu 1995. godine, koji se obilježava kao Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

- Puk je desetkovao Sedmu muslimansku brigadu i ostale muslimanske jedinice koje su napadale na našem pravcu. Za tu herojsku borbu, za izuzetno dobro organizovanu odbranu dobili smo pohvalu komandanta lavnog štaba koja je upućena svim jedinicama VRS kao primjer junaštva, odlučnosti i spremnosti da se brani i odbrani sloboda i teritorija srpskog naroda - rekao je Savčić novinarima.

Istočno Sarajevo - Zaštitni puk (Foto: SRNA)

Prema njegovim riječima, ovaj puk je najmlađa jedinica VRS čiji su sastav, uglavnom, činili mladi vojnici, regruti na redovnom odsluženju vojnog roka kojima je obuka trajala dva mjeseca, a poslije toga su upućivani na najteže borbene zadatke, pogotovo bataljon Vojne policije, Prva i Druga četa, Diverzantski odred...

- Dešavalo se da smo morali da angažujemo i vojnike koji su tek došli u vojsku. Sjećam se da sam jednom na ratište morao da odvedem vojnike koji su bili 19. dan u vojsci. Prva smo jedinica VRS koja se popela na Igman još u maju 1993. godine - istakao je Savčić.

On je naveo da je posljednje borbeno dejstvo puk imao između Prijedora i Sanskog Mosta, gdje je, uz sadejstvo ostalih jedinica VRS, spasio pad Prijedora.

Savčić je uvjeren da će, pored Gvozdenog puka iz ranije srpske istorije, i Zaštitni puk naći mjesto u novijoj srpskoj istoriji, jer je onim što je uradio to i zaslužio.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović podjsetio je da je ova najelitnija jedinica VRS za doprinos u oružanoj borbi odlikovana Ordenom Miloša Obilića, a osnovna uloga im je bilo zaštita Glavnog štaba.

- Ali, ona je izvršavala najsloženije borbene zadatke na najtežim dijelovima ratišta. Tamo gdje su naše jedinice bile pod najvećim udarima upotrebljavana je ova jedinica, odnosno gdje je trebalo izvršiti proboj neprijateljskih položaja - naglasio je Milunović.

On je naveo da je rijedak slučaj, kao Savčićev primjer, da je kao komandant ranjen tri puta, ali se svaki put vraćao u jedinicu nakon medicinske rehabilitacije.

- Okupšili smo se da odamo počast poginulim pripadnicima jedinice jer se kaže da ratnik ne umire kada pogine nego kada bude zaboravljen - rekao je Milunović.

Ministar je ocijenio da se konstantno poboljšava status demobilisanih boraca i da će boračkim dodatkom do kraja ove godine biti obuhvaćeno oko 80.000 demobilisanih boraca, te istakao da se svake godine radilo i na poboljšanju materijalnog položaja kroz stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, što će biti biti nastavljeno i naredne godine.

Predsjednik Udruženja 65. zaštitnog motorizovanog puka Zoran Benak rekao je da je njihov cilj očuvanje tradicije, borba za poboljšanje statusa demobilisanih boraca VRS i učesnika rata i evociranje uspomena na poginule pripadnike ove jedinice kroz koju je prošlo oko 5.000 vojnika.

Darko Mladić, sin komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića, rekao je da je puk dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske, čiji su mnogi pripadnici dali živote ili bili ranjeni i da se ovakvim okupljanjima prisjećaju šta je sve ugrađeno u Republiku Srpsku, te ukazao na potrebu njenog jačanja.

- Moramo da njegujemo svoje tradicije jer smo to skupo platili u periodima kada smo ih zaboravljali i usvajali tuđe tradicije. Mi smo kao narod uspjeli da se u jednom strašnom vremenu odupremo strahovitoj sili, jer su oni po ko zna koji put došli u našu kuću i pokušali da nam uzmu i slobodu i tradiciju - rekao je Darko Mladić.

Nakon okupljanja pripadnika puka i postrojavanja, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, opština Istočna Ilidža, služena je Sveta liturgija i pomen za poginule pripadnike jedinice, a zatim su položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima Istočnog Sarajeva.

Druženje je okončano Svečanom akademijom i zajedničkim ručkom.