latinica  ћирилица
31/08/2019 |  18:56 ⇒ 01/09/2019 | 08:13 | Autor: RTRS

Industrijskim kupcima struje bez ugovora isključenja sa mreže

Industrijskim kupcima u Republici Srpskoj, koji lokalnim distribucijama nisu dostavili ugovore o snabdijevanju, noćas u 24.00 ističe rok za odabir snabdjevača strujom. Riječ je o prvom koraku slobodnog tržišta električnom energijom za ovu kategoriju potrošača.

Obavezno potpisivanje ugovora o snabdijevanju 1.174 potrošača i novoj cijeni za njih oko 200, traje već od juna. Regulator je odluku o razdvajanju distribucije od napajanja, na određenim nivoima, donio prvog marta.

- Smatramo da je ovo posljednji trenutak za otvaranje tržišta. Imali smo mogućnost da ovo tržište proradi 1. januara 2016. godine, ali to nije urađeno za tri godine i osam mjeseci. ERS je subvencionisala industrijske potrošače sa više od stotinu miliona KM - naveo je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Petrović je rekao da u Republici Srpskoj, do daljnjeg, ostaje i javno snabdijevanje i da su još na snazi dampingovane cijene. Narednih godina može se očekivati i da domaćinstva biraju svog snabdjevača strujom.

Od 1.174 kompanije ili privredna kolektiva, povjerenje o snabdijevanju električnom eneregijom, Elektroprivredi Republike Srpske, poklonilo je njih 1.165. Dva su našla drugog snabdjevača, a preostalih sedam, ukoliko do 24.00 časova ne dostave zahtjev nekoj od distribucija, biće skinuti sa mreže.

Svaki ostanak industrijskog potrošača jednog minuta na mreži, mimo roka, ide na štetu distribucije. Za isključenje s mreže nije potreban nalog.

Elektroprivreda Srpske je posljednja u regionu koja je uvela tržište električne energije. Od ukupnog broja industrijskih potrošača, za njih 960 do daljnjeg ostaje cijena 31,23 evra po megavatu, dok će za 174 iznositi 35 do 50 evra po megavat času, i oni čine nešto više od 20 odsto domaćih potrošača. To je ispod tržišne cijene, pojasnio je Petrović. Zbog damping cijene, nije bilo moguće realizovati započete investicije. Već naredne godine očekuju višemilionski priliv.

- Sve investicije se mogu raditi ako imate vlastito učešće, koje iznosi 15,25 odsto, a ako nemate učešće, nemate mogućnost za to. Kako je ERS davala subvencije, nije mogla ostvariti višak kapitala za učešće u finansiranju projekata - naveo je Petrović.

Za Brčko distrikt, prema jednogodišnjem ugovoru, cijena po megavatu ostaje pedeset evra. Ako i dalje ERS bude snabdjevač, moguće je neznatno povećanje cijene.