latinica  ћирилица
31/08/2019 |  19:55 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Dani Nebojše Glogovca u Trebinju

Na pedeseti rođendan rano preminulog glumca Nebojše Glogovca, u Trebinju je otvorena manifestacija koja nosi ime ovog velikog glumca. Osim razgovora o Glogovcu, publika je prisustvovala i prezentaciji monografije i izložbi fotografija, posvećenih velikom umjetniku. Manifestacija bi trebalo da preraste u tradiciju.

Ideju glumice Trebinjke Marije Đajić za održavanje manifestacije podržala je porodica Glogovac. Znak je zahvalnosti i očuvanja svega što je Glogovac ostvario u svojoj karijeri, a Trebinje je njegov grad. Cilj je da manifestacija preraste u pozorišni festival.

- Nije vas teško nagovoriti na nešto što biste i sami željeli da uradite. S druge strane, teško je, još je rano, sve je svježe. Upustiti se u takvo nešto je podjednako jako teško i dirljivo, a trebalo je vremena da bi se ohrabrili na ovakav čin - kaže Milica Glogovac, supruga preminulog srpskog glumca.

Đajićeva kaže da je realizaciji njene ideje najveći doprinos dala upravo Milica Glogovac.

- Svi smo zaslužni. Јa sam pokrenula priču i imala sreću da je Milica veliki čovjek i da je porodica dala blagoslov. Zahvaljujući njima, mi smo na okupu - navodi ona.

Poštovaoci Glogovčeve umjetničke ostavštine, s pažnjom su pratili riječi glumca i bliskog prijatelja Vojina Ćetkovića. Govorio je o Nebojšinim ostvarenjima, životu, poznanstvu i drugovanju. Bilo bi lijepo da slavimo, rekao je Ćetković.

- Drago mi je da se manifestacija održava baš u Trebinju, jer bi njemu to bilo drago. Ako se osnuje festival, zbog njegove djece i zbog djece Trebinja, njegovo ime se neće zaboraviti - rekao je on.

U monografiji "Nebojša Glogovac", autorke Tatjane Nježić, predstavljeni su brojni tekstvi i zapisi pozorišnih i filmskih radnika o Glogovcu, njegovi lični zapisi i intervjui.

- Trebinje je njegov grad, a samim tim je sve dvostruko uzbudljivije. Ova manifestacija je divna i obuhvatiće i neke druge kulturne događaje - navela je Nježićeva.

Organizatori prve manifestacije posvećene Glogovcu su i Јugoslovensko dramsko pozorište, Kulturni centar Beograd, Vulkan izdavaštvo, Udruženje dramskih umjetnika Srbije, Grad Trebinje i Kulturni centar Trebinje.