latinica  ћирилица
01/09/2019 |  15:15 | Autor: SRNA

Od sutra postepena promjena vremena

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se u drugom dijelu dana očekuje postepena promjena vremena, prvo na zapadu, gdje će biti kiše, a do večeri i tokom noći i u ostalim krajevima.
Oblačno - Foto: RTRS
OblačnoFoto: RTRS

Ujutro će preovladavati pretežno vedro, a tokom dana promjenjivo oblačno sa sunčanim intervalima. Poslije podne će povećanje oblačnosti sa zapada usloviti mjestimičnu kišu i po koji pljusak na jugozapadu, a do večeri i tokom noći biće kiše sa grmljavinom u većini krajeva, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar, a prema kraju dana sjeverozapadni.

Јutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 23 stepena, na planinama od 13, a najviša dnevna od 25 u planinama, u većini predjela od 27 do 32, na sjeveroistoku i jugu do 34 stepena Celzijusova.

Padavina će, prema prognozi meteorologa, biti i narednih dana. U utorak, 3. septembra, ujutro će biti promjenjivo oblačno i suvo, a potom se u prijepodnevnim časovima očekuje novo jače naoblačenje sa zapada. Postojaće uslovi i za lokalne nepogode i pojačan vjetar, a lokalno i obilnije padavine. Tokom dana padavine će se širiti na ostale krajeve.

Tokom dana na zapadu će najviša temperatura vazduha biti slična jutarnjoj ili uz pad za nekoliko stepeni, a na istoku i jugu najviša dnevna temperatura od 20 do 25, prema večeri u padu prema 17 stepeni Celzijusovih.

U srijedu, 4. septembra, promjenljivo oblačno sa kraćim sunčanim intervalima, na krajnjem sjeveru pretežno oblačno. Popodne u planinama na jugozapadu moguća kratkotrajna kiša ili rjeđi pljusak. Najviša dnevna temperatura vazduha od 20 do 26, na sjeveroistoku i jugu do 30 stepeni.

Kiše će ponovo biti u četvrtak, 5. septembra, češće na sjeveru. Tokom dana zadržaće se oblačno sa čestom kišom, lokalnim pljuskovima i mjestimično intenzivnijim padavinama u centralnim, istočnim i sjevernim krajevima. Najviša dnevna temperatura vazduha od 15 na zapadu do 26 stepeni na jugu i istoku.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas preovladava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Mostar i Neum bili su najtopliji u 14.00 časova kada je izmjereno 35 stepeni Celzijusovih. Samo stepen niže, 34, bilo je u Bijeljini, Zenici i Gradačcu, a u Brčkom, Doboju i Višegradu 33.

U Banjaluci, Srpcu, Novom Gradu, Rudom, Grudama, Tuzli i Širokom Brijegu izmjerena su 32 stepena, u Trebinju, Srebrenici, Foča, Ribnik, Šipovo, Sarajevu, Bihaću i Sanskom Mostu 31, u Mrkonjić Gradu, Bileći i Bugojnu 30, u Livnu 29, na Sokocu, u Gacku i na Han Pijesku 27, u Kalinoviku 25, na Čemernu 24, na Ivan Sedlu 23, u Nevesinju 19 i na Bjelašnici 16 stepeni Celzijusovih.