latinica  ћирилица
02/09/2019 |  14:25 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Dodik: Nećemo dizati revoluciju već gradimo politički stav (VIDEO)

U Banjaluci je održan sastanak Milorada Dodika, srpskog člana predjedništva BiH i Petra Ivancova, ruskog ambasadora u BiH.
Milorad Dodik i Petar Ivancov - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Petar IvancovFoto: RTRS

Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na nivou BiH.

Nakon propalog dogovora i opstrukcija iz Sarajeva, Dodik ipak očekuje, da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU, koja je davno rekla da su i NATO i evropske integracije odvojeni procesi.

Zbog nepoštovanja sporazuma koji su potpisali lideri, Dodik je rekao neće dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini Srpske.

Pokušaće, kaže, da traži srpsko jedinstvo, što je i ranije činio, ali kako kaže, opoziciji očigledno nije stalo do toga, već podilazi strancima i Izetbegoviću.

- Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu Srpske. Obavićemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u NSRS, da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore sa FBiH - rekao je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpske jeste učestvovala u formiranju Oružanih snaga i UIO, ali nije očekivala da će, nakon nekoliko godina, na ovakav način dogovor zloupotrijebiti bošnjalčka strana.

- Opstrukcije iz političkog Sarajeva su udar na volju birača - poručio je Dodik.

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH rekao je, kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda, te na osnovu izborne volje.

Takođe, Ivancov je rekao da u skladu sa izbornim pravilima predsjedavajući Savjeta ministara treba da pripada srpskom narodu.

Govoreći o ANP-u, rekao je da stoji iza toga da se to pitanje mora staviti u stranu, i da se vodi dijalog na osnovu sporazuma, koji jedino vodi ka rješenju.