latinica  ћирилица
02/09/2019 |  15:56 ⇒ 16:12 | Autor: RTRS

Vaseljenska patrijaršija organizuje proslavu povodom osam vijekova autokefalnosti SPC

Veličanstvena proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve koja je tokom prethodnog vikenda održana u Los Anđelesu u organizaciji Eparhije zapadnoameričke, završena je svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save u San Gabrijelu, koju je predvodio arhiepsikop Amerike Elpidofor (Vaseljenska patrijaršija).
Los Anđeles - liturgija  (Foto: SPC) -
Los Anđeles - liturgija (Foto: SPC)

Arhiepiskopu Elpidoforu sasluživao je mitropolit Јosif iz Antiohijske patrijaršije, zajedno sa mitropolitom Savom iz Grčke američke arhiepiskopije i zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, diseldorfsko-nemačkim Grigorijem, raško-prizrenskim Teodosijem, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, buenosairesko-južnocentralnoameričkim Kirilom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, episkopom stobiskim Davidom iz Ohridske Arhiepiskopije i igumanom manastira Hilandara arhimandritom Metodijem. Svetoj liturgiji je molitveno prisustvovao i arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Hram je bio ispunjen vjernim narodom, a na svetoj liturgiji su svojim glasovima pojali učenici Prizrenske bogoslovije.

Kao i na liturgiji dan ranije u istom hramu, episkopi su se saborno pomolili za zdravlje patrijarha Irineja koji se trenutno nalazi na bolničkom liječenju na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

U svom obraćanju prisutnim arhijerejima i vjernom narodu, arhiepiskop Elpidofor je saopštio odluku patrijarha Vartolomeja - da Vaseljenska patrijaršija velikom proslavom u Nikeji obilježi osam vijekova od trenutka kada je Srpskoj crkvi dodijelila autokefalnost, te da će njegova svetost na proslavu pozvati patrijarha srpskog sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

- Prenosim vam svima od srca najtoplije pozdrave i blagoslov svjatjejšeg vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Narod Srbije, i Srpska pravoslavna crkva, su veoma dragi njegovoj svetosti. Bliska bratska veza između srpskih pravoslavnih i grčkih pravoslavnih zajednica postoji već dugi niz godina. Ova jedinstvena proslava nas podsjeća na riječi psalmopevca koji kaže: "Kako je lijepo i krasno, kad sva braća žive zajedno!" - rekao je u obraćanju arhiepiskop Elpidofor istakavši da se raduje dugom i bliskom odnosu između Majke crkve Konstantinopolja i Srpske patrijaršije.

Vaseljenska patrijaršija je vijekovima spoznavala snagu i zrelost Srpske crkve. U tom svjetlu, Crkva Konstantinopola je i dala Crkvi Srbije prvo autonomiju, a zatim autokefaliju, te da je 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji, vaseljenski patrijarh Emanuel hirotonisao za prvog arhiepiskopa srpskog monaha, koga mi danas znamo kao prosvetilja srpskog, Svetoga Savu.

- Nezavisnost i zrelost Srpske crkve su uvijek kroz vijekove bivale posvjedočene. Veliki i sveti Sabor održan u Kritu 2016. godine služi kao dokaz ovoj činjenici. Crkva Srbije je ispoštovala svoju obavezu prema pravoslavnom svijetu time što je u potpunosti i svesrdačno učestvovala u radu ovog važnog svepravoslavnog sabora. Svjatjejši patrijarh upućuje najzahvalnije pozdrave njegovoj svetosti patrijarhu Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve za njihovo bratsko staranje i vjernost. Zaista je, dobro i krasno - i duhovno korisno - za braću da žive zajedno! - poručio je arhiepiskop Elpidoforos i podsjetio da je ovo jedinstvo godinama svjedočeno na mnogo načina:

- Poznato je da narod Srbije ide u Grčku radi nastavka akademskih studija, ali isto tako i da Grci idu na univerzitete Srbije. Narod Srbije i Grčke, su isto tako, kroz istoriju imali jake diplomatske veze. Mnogo puta su bivali braća u ratu, kao što je bilo za vrijeme revolucije protiv Otomanske imperije. Ta revolucija je donijela slobodu vjeroispovesti mnogim dijelovima Balkana. A u ne tako dalekoj istoriji, Grčka Republika je podržala srpski narod za vrijeme njihovog stradanja i rata 90-tih godina, a poslije raspada Јugoslavije. Ta bratska veza između Grka i Srba bila je duboka i iskrena - istakao je arhiepiskop Elpidoforos naglasivši da je u ovom svijetu teško naći bolju braću i sestre od srpskoga naroda.

- Molimo se da nam blagi Gospod podari da živimo zajedno na mnogo godina, pa i do samog drugog dolaska Gospodnjeg. Neka bi se naša bratska ljubav i saradnja nastavili i rasli u Božiju slavu i nazidavanje Crkve Hristove, molitvama Presvete Bogorodice i prosvetitelja srpskoga naroda, Svetoga Save, i svih svetih - zaključio je u obraćanju arhiepiskop Amerike Elpidoforos.

Arhiepiskop je na kraju liturgije naprsnim krstom odlikovao protojereja Predraga Bojovića kao nagradu za njegov pastirski trud na ukrašavanju hrama Svetoga Save.

U čast velikog jubileja Srpske pravoslavne crkve nekoliko hramova u Zapadnoameričkoj eparhiji je oslikano sa najvažnijim scenama iz života Svetog Save, a u najboljoj kalifornijskoj vinariji, čiji je vlasnik srpskog porijekla, Eparhija zapadnoamerička je proizvela crveno vino po imenu Autocephaly 1219-2019, koje se služilo tokom proslave.

Izvor: TV Hram