latinica  ћирилица
02/09/2019 |  17:39 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Broj migranata sve veći, nedostaje 1.000 graničnih policajca

Od početka godine, u BiH je ušlo 13.684 migranta, dok su policijski službenici spriječili prelazak granice njih 8.600. O problemu upravljanja migrantskom krizom, u Trebinju su razgovarali predstavnici Parlamentarne skupštine BiH sa direktorom Granične policije. Sastanak u Zajedničkom centru za policijsku saradnju BiH, Crne Gore i Srbije organizovao je Američki institut.

Situacija uz granicu BiH se usložnjava, a Granična policija nema dovoljan broj policajaca da adekvatno odgovori. Direktor Zoran Galić upozorava da im nedostaje oko 1.000 policajaca. Savjet ministara odobrio je zapošljavanje tek 160 službenika i slanje u školu stotinak kadeta.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio da je povećan broj migranata u Grčkoj, a Turska ih drži oko milion i da će, ako ih oni puste, to biti problem za BiH.

- Mi pokušavamo da nađemo mogućnosti i rješenja da bi sveukupnu situaciji na granicama doveli u zadovoljavajuće stanje - rekao je Galić.

Standardi Evropske unije nalažu da na svaki kilometar granične linije bude rapoređen po jedan policajac. U BiH, jedan policijski službenik pokriva čak 33 kilometra granice.

- Savjet ministara u tehničkom mandatu, ali i budući Savjet, mora otkloniti probleme koji se tiču popunjavanja sistematizovanih radnih mjesta za jačanje kapaciteta Granične policije, uključujući i nabavku opreme - istakao je poslanik u parlamentu BiH Lazar Prodanović.

Problem popune kadra i materijalno-tehničkih resursa najviše je došao do izražaja u sjevero-zapadnom dijelu BiH.
Migrantska kriza u BiH dostiže vrhunac i zbog ignorantskog odnosa Hrvatske. Veći priliv migranata očekuje se u jesenjim mjesecima, uglavnom iz pravca Grčke.