latinica  ћирилица
02/09/2019 |  18:34 ⇒ 03/09/2019 | 13:24 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva sa premijerom jedne od najrazvijenijih regija u Poljskoj (FOTO)

Predsjednica Republike Željka Cvijanović otputovala je u trodnevnu posjetu Poljskoj. Tamo će učestvovati na Ekonomskom forumu, a upravo uspostavljanje i razvoj privredne saradnje sa ovom državom bile su i teme današnjih sastanaka.

Poljska i Republika Srpska nemaju otvorenih pitanja, saradnja je dobra ali ima prostora za napredak. Unapređenje mehanizama regionalne saradnje na ekonomskom ali i političkom planu, kao i korišćenje iskustava Poljske u povlačenju fondova Evropske unije, bile su osnovne teme razgovora predsjednice Cvijanović sa maopoljskim maršalom Vitoldom Kozlovskim, predjednikom regionalne Vlade. Ovo vojvodstvo jedno je od ekonomski najrazvijenijih u Poljskoj sa 3,2 miliona stanovnika, gotovo kao cijela BiH.

- Republika Srspka ima čitav niz uspostavljenih veza sa različitim regijama, uglavnom regijama zemalja članica EU, a Poljska je svakako interesantna za Srpsku upravo zbog svojih regija jer je naš prioritet da steknemo znanja kada su u pitanju evropske integracije, gdje Poljaci mogu služiti svima za primjer - istakla je Cvijanovićeva.

Maršal Malopoljskog vojvodstva Vitold Kozlovski je zadovoljan razgovorom, ističući da su, osim o ekonomskim i političkim temama, razgovarali i o Igrama mladih, koje će 2023. biti održane u Krakovu i Malopoljskom vojvodstvu. Nada se nastavku saradnje.

- Da bismo sve to realizovali, ovaj današnji susret inicirao je i ideju da se potpiše sporazum između Malopoljskog vojvodstva i Republike Srpske kako bi sve pomenute teme dobile i formalni okvir - naglasio je Kozlovski.

Osim razgovora o uspostavljanju dobrih polaznih osnova za unaprijeđenje trgovinske razmjene, tokom sastanka bilo je riječi i političkim temama i u Poljskoj i u BiH.

- Razgovarali smo o situaciji u Republici Srpskoj bez puno detalja, samo onoliko koliko je potrebno da se govori o stabilnim prilikama - dodala je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović, maršalu Kozlovskom i zamjeniku vojvode Zbignjevu Stažecu, poklonila je umjetničke slike sa motivima Banjaluke. Posjetu Poljskoj nastavlja učešćem na Ekonomskom forumu u Krinjicama, gdje će, na centralnom panelu, kao jedan od glavnih govornika, raspravljati o budućnosti Evrope.

- Važno je da pričamo o Evropi i budućnosti. Svi želimo da Evropa bude jaka i stabilna i da uspijeva da odgovori na sve izazove, ali mnogo je problema koji su se nagomilali. Govoriću o tome kao neko ko dolazi sa prostora koje pretenduje da ide ka članstvu, a s druge strane opterećenja postoje i na samom zapadnom Balkanu, ali i u okviru EU - naglasila je Cvijanovićeva.

Ekonomski forum u Krinjici među najznačajnijim je u ovom dijelu Evrope. Okuplja oko 4.500 učesnika iz 60 zemalja. O njegovom uticaju najbolje svjedoči to što ga zovu „Istočni Davos“.