latinica  ћирилица
03/09/2019 |  16:08 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Krađa vojne imovine u kasarni u Palama bez istrage nadležnih, tenkovi najčešća meta lopova

Imovina koju je Republika Srpska unijela u Oružane snage BiH, sistematski se uništava od nastanka zajedničke vojske 1. januara 2006. što se vidi na primjeru kasarne "Miloš Obilić" u Palama u kojoj se čuva neperspektivna vojna imovina. Umjesto da tenkovi i druga borbena vozila nekadašnje VRS budu prodati, a da se novac od prodaje slije u budžet Srpske, vojna tehnika propada, kradu se rezervni dijelovi.

Prema našim saznanjima, sa 14 od 18 tenkova u kasarni u Palama, koje su OS BiH naslijedile od VRS, pokradeni su hladnjaci bez kojih su neupotrebljivi. O krađama 200 kg teških dijelova motora usred kasarne, nikada nije vođena istraga. Komisija za pregled MT, 2017. godine potvrdila je da na tenkovima nedostaju hladnjaci i drugi vitalni dijelovi.

U Ministarstvu odbrane BiH i dalje ćute. Ipak, o drskim krađama dijelova tenkova pred nosom vojnika saznalo se izvan kruga kasarne.

U Republičkoj Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme kažu da se samo komisijski može utvrditi u kojoj je mjeri pokradena i devastarina pokretna vojna imovina.

- Nemamo posebna saznanja u kojoj mjeri su sa tenkova T 55 i M 84 poskidani i otuđeni pojedini dijelovi i sklopovi, ali imamo podatke da je to rađeno u skladu sa odlukama organa u lancu komandovanja: Predsjedništva, Ministarstva odbrane, Zajedničkog štaba OS BiH i u okviru pljački koje poprimaju šire razmjere.

U maju 2016. Predsjedništvo donosi Odluku da se poskidaju rezervni dijelovi sa još tri tenka u Palama za potrebe deminerskih mašina u Rajlovcu. Kako saznajemo, skidani su i dijelovi koji nisu ni bili na spisku. Nakon svega ostao je samo jedan, ispravan tenk. Devstairani vozila sada nemaju ni približnu tržišnu vrijednost koju su imali u trenutku nastanka OS BiH.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ističe da se radi o neodgovornosti nadležnih organa BiH.

- Da li je to smišljeno rađeno da se nanese materijalna šteta Srpskoj, ja to ne znam - ističe Savčić.

Šteta je već nanesena jer do danas Republika Srpska nije prihodovala niti jedan dolar od prodaje viškova oružja i municije koje su OS BiH naslijedile od VRS. Prihod od prodaje je, prema Sporazuma potpisanom u martu 2008. između Savjeta ministara i entitetskih Vlada trebalo da se dijeli 80% entitetu, odakle sredstva potiču, a 20% MO BiH.

- Proces prodaje viškova naoružanja i vojne opreme kao osnovnog i jedinog načina njihovog rješavanja do danas nije započet. Što znači da nije prodano niti jedno sredstvo (naopružanje) i niti jedan metak - navodi se u odgovoru iz Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Srpske.

A dok se ne donese odluka, nekad respektabilna vojna tehnika iz sastava VRS propada, postepeno se pretvara u staro gvožđe. Kao da to nije dovoljno, sa pojedinih borobenih vozila skinute su ili prefarbane oznake srpske vojske ostale od rata.

Kada su se srpski oficiri usprotivili rečeno im je da u kasarnu u okviru Dana otvorenih vrata dolaze bošnjačka djeca iz federalne opštine Pale-Prača, pa bi ih te oznake vrijeđale. U posjeti su tada bila i djeca iz Pala, ali o njihovim osjećanjima nije vođeno računa.