X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
03/09/2019 |  20:34 | Izvor: B92

Đukanović se jedini u Varšavi sjetio Srbije i Rusije

Јedini koji je javno pomenuo da je Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi, na ceremoniji obilježavanja početka Drugog svjetskog rata je Milo Đukanović.
Milo Đukanović na ceremoniji u  Varšavi - Foto: facebook.com
Milo Đukanović na ceremoniji u VaršaviFoto: facebook.com

Kako piše Sputnjik, crnogorski predsjednik bio je među dvadeset svjetskih lidera na toj ceremoniji i on je, udaranjem u zvono mira i polaganjem vijenca na Spomenik neznanim junacima, poput ostalih državnika, odao počast žrtvama Drugog svjetskog rata.

Iako je istakao da je odluka o tome koje će zemlje učestvovati na proslavi pripala domaćinu, Đukanović je poručio da bi sam događaj bio još potpuniji da su na njemu prisustvovali predstavnici Rusije i Srbije.

- Moje mišljenje je da bi događaj bio još potpuniji da je u njemu učestvovala i Rusija. Imam na umu, zapravo, tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski savez imao u oslobađanju Evrope i u zajedničkoj savezničkoj pobjedi nad fašizmom - kazao je Đukanović, te poručio da jednako žali što se na događaju nisu pojavili ni predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije.

Komentarišući ovakav stav Đukanovića, koji je za mnoge u Crnoj Gori bio iznenađenje, analitičar Igor Damjanović primjećuje da se mora konstatovati da je, ma koliko to javnosti u Crnoj Gori zvučalo čudno, jedino negodovanje zbog nepozivanja Srbije i Rusije došlo od Mila Đukanovića.

- Ne vjerujem da je ovdje riječ o nekoj diskretnoj najavi promjene političkog kursa, već prije je riječ o izolovanom, slobodnom i razumnom političkom stavu crnogorskog predsjednika, ili možda o posrednoj poruci organizatoru da su nepozivanjem Srbije i Rusije prevršili svaku mjeru - smatra Damjanović, dodajući da jučerašnja manifestacija u Varšavi, povodom 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata, predstavlja jedno od najgrubljih primjera skrnavljenja antifašističke tradicije.

- Kada odsustvu Srbije i Rusije dodamo izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i prisustvo predstavnika Letonije i Estonije, zemalja koje godinama tolerišu marševe poštovalaca boraca SS divizija, ili prisustvo predstavnika Ukrajine, koja posljednjih godina aktivno podiže spomen obilježja borcima svojih kvislinških formacija, zaokružena je bizarna slika jučerašnje manifestacije - uvjeren je sagovornik Sputnjika, uz zaključak da se "na jučerašnjoj farsi u Varšavi, Milo Đukanović možda jedini iz cijele Evrope ponašao normalno i držao dostojanstveno.