latinica  ћирилица
04/09/2019 |  20:03 ⇒ 05/09/2019 | 10:07 | Autor: RTRS

Svečano otvoreni Dani Srpske u Srbiji (VIDEO)

U Narodnom pozorištu u Beogradu svečano je otvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji.
Dani Srpske u Srbiji - Foto: RTRS
Dani Srpske u SrbijiFoto: RTRS

Manifestaciju je svečano otvorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar za privredu i preduzetništvo Vjekoslav Petričević, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Dodik je zamolio organizatore da manifestacija od naredne godine nosi naziv Dani Srpske i Srbije.

On je istakao da je Republika Srpska danas slobodna zajednica srpskog naroda i drugih koji žele u njoj da žive, ponovivši da je Srpska jedina u BiH samoodrživa i da ima sve elemente državnosti.

Dodik je naglasio da bi, kada bi išao do kraja, mogao da govori o tome da Republika Srpska i Srbija jesu jedno i da će biti jedno i da ih ništa ne može zaustaviti.

Premijer Republike Srpske rekao je za RTRS da je predstavljanje Republike Srpske u Srbiji dalo vidljive rezultate saradnje.

- Zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u posljednje tri godine su značajna finansijska sredstva iz budžeta Srbije izdvojena kao pomoć svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i budžetu Srpske. Hvala im na tome - rekao je Višković.

Episkop remezijanski Stefan prenio je poruku prisutnima na manifestaciji Dani Srpske u Srbiji i blagoslov patrijarha srpskog Irineja, koji je na liječenju.

Patrijarh je poručio da je ovaj skup, u godini kada Srpska pravoslavna crkva obilježava osam vijekova autokefalnosti, dobra prilika da se sjetimo naših istorijskih izbora i preispitamo naša djela.

- Snažna matica Srbija i stabilna Republika Srpska pokazatelj su da smo na dobrom putu - poručio je patrijarh Srpske, prenio je episkop Stefan.

Šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je da je cilj ove manifestacije predstavljanje privrede, nauke, kulture i umjetnosti Republike Srpske, ne samo kao slike trenutnog stanja u Srpskoj, već da pokaže koliko je snažna veza između Srpske i Srbije.

- Ovom manifestacijom slavimo svoju slobodu pokazujući Srpsku ne samo Srbiji, već i cijelom svijetu visoko podignute glave - naglasio je on.

Otvaranju manifestacije prethodila je izložba "Banjaluka, centar Vrbaske banovine" koja je otvorena u Arhivu Јugoslavije.

Dani Srpske u Srbiji, kroz različite programske aktivnosti, podstiču razmjenu privrednih, kulturnih, sportskih i turističkih sadržaja i učvršćuju vezu srpskog naroda sa obje strane Drine. Srpska će se predstaviti u 21 gradu i opštini Srbije.