latinica  ћирилица
05/09/2019 |  07:25 ⇒ 08:11 | Autor: RTS

"Dorijan" prijeti istočnoj obali SAD, naređena evakuacija

Uragan "Dorijan" kreće se uz istočnu obalu SAD. Prošao je Floridu i ide ka Sjevernoj Karolini. Otkazani su svi letovi sa Međunarodnog aerodroma "DŽeksonvil". Naređena je evakuacija oko milion ljudi, javlja Gardijan.
Uragan Dorijan (Foto: www.alabamawx.com) -
Uragan Dorijan (Foto: www.alabamawx.com)

Svi letovi sa Međunarodnog aerodroma "DŽeksonvil" otkazani su u sredu popodne kada se uragan "Dorijan" približio SAD, javlja Si-En-En.

- Očekuje se da će letovi biti nastavljeni u četvrtak, ako vremenske prilike to dopuste - navela je za Si-En-En portparolka aerodroma Debi DŽons.

Nadležni u SAD upozoravaju da je "Dorijan" veoma opasan uragan i apeluju na oko milion ljudi koji žive na potezu od Floride do Severne Karoline da se evakuišu.

Guverner Јužne Karoline Henri Mekmaster naredio je obaveznu evakuaciju 830.000 stanovnika, javlja Gardijan.

Mekmaster je upozorio stanovnike koji se nalaze u zonama evakuacije da napuste ugrožena područja što prije.

- Ne možemo sve da sačuvamo, ali vjerujem da možemo da pomognemo da svi prežive. Kada brzina vjetra dostigne brzinu od 65 kilometara na čas, više ne možemo da dođemo do vas i da vam pomognemo. Zato vas molim da napustite ugrožena područja što prije - rekao je Mekmaster.

Očekuje se da "Dorijan" pogodi Sjevernu Karolinu u četvrtak i petak.

Prethodno je, kao oluja najjače kategorije, potpuno razorio Bahame i usmrtio sedam osoba. Poplavljena su cijela naselja, uništeno je više od 13.000 domova, ogromna je šteta na putevima i elektro-mreži.