latinica  ћирилица
05/09/2019 |  07:38 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Čemernu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH optuženima za zločine nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine.

Na ročištu održanom 29. avgusta, svjedok Tužilaštva BiH Savo Cvijetić rekao je da je nakon napada muslimanske vojske vidio masakrirane civile i srpske vojnike koji su bili u selu.

- Ispred nove kuće Dragana Damjanovića vidio sam gole do pojasa i vezanih ruku Nenu Mikića i Milovana Maleševića, kojima su grudi i leđa bili isječeni nožem. Tu sam vidio i Gojka Đurđića, Radomira Јeftića i Manojla Đuku - izjavio je Cvijetić.

On se prisjetio da je iza kuće ubijen Žarko Malešević, dok je iza stare kuće Damjanovića pronađen Novo Cvjetković, čije tijelo je tek prepoznao njegov brat Ranko kada je preneseno u Okruglicu.

Govoreći o porodici Bunjevac koja je izbjegla na Čemerno, Cvijetić je naveo da su ubijeni Milosava, Ranko, Miloš i Đorđe, a da je Goran, čija je supruga takođe nastradala, ranjen.

Cvijetić je dodao da je ubijen i Momir Bunjevac, navodeći braniocima optuženih da on nije bio vojno angažovan.

Tužilaštvo BiH optužilo je DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine zajedno sa drugim licima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje RBiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba koji su mučeni i ubijani.