X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2019 |  08:19 | Izvor: sputniknews.com

Zaharova: Događaji u Varšavi sprovedeni po planu NATO

Iza odluke Poljske da ne pozove Rusiju na obilježavanje početka Drugog svjetskog rata u Varšavi stoji NATO i njegova informativna kampanja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov)

- Tamo se dešavala klasična kampanja, u to sam apsolutno sigurna, jer imam relevantne podatke, sve ovo je sprovedeno prema unapred razvijenom planu i programu u okviru NATO-a. Sve ovo je informativna kampanja koja je imala apsolutno ružno i vrlo opasno odražavanje u Varšavi - istakla je Zaharova, govoreći na sjednici u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Ona je događaje u Varšavi nazvala "ogromnim fejkom koji prelazi sve granice dozvoljenog".

- Događaji u Varšavi, koji je su bili najavljeni kao posvećeni početku Drugog svetskog rata, pretvorili su se u klasičnu kampanju revidiranja istorije i dezinformaciju. A mediji u opštem kontekstu nisu s tim u vezi mogli ništa da učine - objasnila je Zaharova.

U Varšavi su 1. septembra održani glavni događaji u znak sjećanja na 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata. Poljska na ove događaje nije pozvala delegaciju Rusije, ali je pozvala svoje aktuelne saveznike u NATO-u, Evropskoj uniji, uključujući Njemačku, kao i zemlje Istočnog partnerstva. Na događaje u Varšavi nisu pozvani ni predstavnici Srbije.

Prema zvaničnoj verziji, Rusija nije bila pozvana, jer ne pripada nijednoj od ovih organizacija. Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da se svi memorijalni događaji u svakoj zemlji na svijetu posvećeni godišnjici Drugog svjetskog rata ne mogu smatrati potpunim bez učešća Rusije.