latinica  ћирилица
05/09/2019 |  08:24 ⇒ 10:22 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Za rješavanje Kosova potrebni povoljni globalni uslovi

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da pitanje Kosova mora da bude riješeno jer bez toga nema dugoročne stabilnosti na Balkanu, ali i istakao da nema osjećaj da sada postoji povoljna situacija da se to riješi.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Novosti.rs
Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: Novosti.rs

- Mi smo ubjeđeni da je neophodno vratiti čitav taj proces u međunarodno pravni okvir. Kosovo je globalno pitanje koje za rješavanje traži povoljne globalne uslove - rekao je Bocan-Harčenko za Sputnjik.

Ruski ambasador rekao je da će na ovoj poziciji pokušati da uradi što god može da Rusija pomogne Srbiji da unaprijedi ekonomski razvoj i poboljša političku situaciju i međunarodni položaj, ali i da se poboljšaju bilateralni odnosi.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ruski ambasador je ocijenio da je ovaj format pregovora uz posredovanje EU davao rezultate, ali da je najveći problem, koji je doveo razgovore u ćorsokak, taj što nema realizacije i implementacije.

- Problem je, naravno, i pritisak na Beograd, kao i ranije. U svakom slučaju, ako taj dijalog bude uspostavljen ponovo, uz poštovanje zahteva Beograda, koji su pravno i zakonski potpuno utemeljeni - povlačenje taksa, poreza i drugo, biće sposoban dati rezultat - dodao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do promjene formata, treba imati u vidu da je Rusija stalna članica Savjeta bezbjednosti i ozbiljno prilazi svakom pitanju za koje je nadležan Savjet, a jedno od njih je Kosovo.

- Moramo i želimo da učestvujemo i naravno da ćemo razmotriti ovu mogućnost ako Beograd to bude zahtijevao, ali nema nikakve sumnje, ne želimo i ne smemo da učestvujemo u nečemu, u nekom razgovoru, koji nije utemeljen na međunarodnom pravu. Mi ćemo odlučno tražiti temelj i preduslove u okviru Rezolucije 1244, sve ostalo će biti uzalud. To bi zaista bilo uzaludno ponavljanje štetnog procesa koji neće donijeti rezultat - istakao je ambasador Rusije.

Na pitanje da li vjeruje da Amerika koja je stvorila takozvanu državu Kosovo, bez koje ne bi mogli da opstanu, ne može da utiče na njih da poštuju dogovoreno, Bocan-Harčenko je rekao da je to isto kao i u Varšavi, /na obilježavanju 80 godina od početka Drugog svjetskog rata/ revizija istorije, a da je cilj da se utvrdi dominacija jedne zemlje.

- Između ostalog, razlog Drugog svjetskog rata je bio dominacija jedne zemlje. I do sada se smatralo da postoji jedna superdržava, a sada se, evo, desilo da je "superdržava" druga, mala, koja i nije država, ali je "supersila" i utiče na superdržavu - kaže je Bocan-Harčenko.

Događaj u Varšavi - zločin protiv sjećanja

Nedavno obilježavanje 80 godina od početka Drugog svjetskog rata u Varšavi, u takvom formatu i sadržaju, predstavlja zločin protiv sjećanja i onih koji su izgubili život u tom ratu, ocijenio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Mislim da je ovaj lažni događaj velika tragedija i šteta za Evropu i bezbjednost u Evropi - rekao je Bocan-Harčenko za Sputnjik.

Ruski ambasador je izrazio nadu da takav događaj neće uticati na ljude, koji mogu da saznaju istinu iz brojnih izvora.

On je napomenuo da SSSR-u pripada osnovna uloga u pobjedi u Drugom svjetskom ratu, ali i najveći gubici - i ljudski i materijalni.

Bocan-Harčenko je naglasio da je želja Rusije da što više zemalja, odnosno njihovih predstavnika, učestvuje u obilježavanju istorijskih događaja na objektivan i pravedan način.

- Vidjećete da će u toku obilježavanja 75 godina od oslobađanja Beograda 20. oktobra i 75 godina od pobjede u sljedećoj godini u Rusiji sadržaj biti objektivan i pravedan u istorijskom smislu - rekao je ruski ambasador.

Napominjući da se na obilježavanju u Varšavi moglo čuti da je Drugi svjetski rat završen 1989. godine kada je nestao SSSR, Bocan-Harčenko je istakao da je tamo svako govorio šta želi i da ništa nije imalo nikakve veze sa istorijom, sa tadašnjom stvarnošću.

- Kao da nije bilo Ninberga, formiranja UN, svjetskog reda i međunarodnog prava. U Varšavi je bilo zaboravljeno sve i istorija i rezultat Drugog svjetskog rata i međunarodnog reda, koji je bio uspostavljen uz pomoć SSSR-a - naveo je Harčenko.

On je podsjetio da je SSSR pružao pomoć istočnoj Evropi tokom rata, ali i kasnije u toku nekoliko decenija pomoć ekonomsku, finansijsku, moralnu.

U Varšavi je 1. septembra obilježeno 80 godina od početka Drugog svjetskog rata, a na ovaj događaj nisu bili pozvani predstavnici Rusije, a ni Srbije.