latinica  ћирилица
05/09/2019 |  10:24 | Autor: SRNA

Izmjene Zakona o notarima usaglašene sa odlukama Ustavnog suda

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima jeste usaglašavanje zakonskih odredaba sa odlukama Ustavnog suda Republike Srpske, čime će biti omogućeno raspisivanje javnog konkursa za izbor potrebnog broja notara, rečeno je danas Srni u Ministarstvu pravde Srpske.
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Portparol ovog ministarstva Sanja DŽombić pojasnila je da je Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe pojedinih članova postojećeg Zakona o notarima koje se tiču uslova za obavljanje službe notara, potrebe za notarskim pomoćnicima i uslova za njihovo imenovanje, kao i plata notarskih pomoćnika.

Ona je navela da je u periodu od stupanja na snagu odluke Ustavnog suda Republike Srpske za određeni broj notara utvrđeno da im je prestala služba ili će u najskorije vrijeme prestati zbog zakonom propisanih uslova, odnosno navršavanja 65 godina života.

- Usklađivanjem navedenog zakona sa odlukom Ustavnog suda, koje se odnosi na imenovanje notara, biće omogućeno raspisivanje javnog konkursa za izbor potrebnog broja notara, čime bi trebalo da bude obezbijeđeno da sva notarska sjedišta imaju potreban broj notara, a samim tim i jednake uslove pod kojima privredni subjekti i građani u Republici Srpskoj ostvaruju zakonom zagarantovana prava - rekla je DŽombićeva.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na sjednici, koja je zakazana za 17. septembar, razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.