X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2019 |  10:38 ⇒ 13:50 | Izvor: Glas Srpske

Odgođeno poništenje diplome Osmana Mehmedagića Osmice

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske uvažila je molbu rektora Univerziteta za poslovne studije Banjaluka Radovana Klincova da bude odgođeno postupanje po rješenju inspektora kojim je UPS-u naloženo da poništi i oglasi ništavnom diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, potvrđeno je za Glas Srpske iz Inspektorata Republike Srpske.
Osman Mehmedagić (foto: informativa.ba) -
Osman Mehmedagić (foto: informativa.ba)

- Rektor Univerziteta za poslovne studije Radovan Klincov je putem advokata izjavio žalbu na rješenje prosvjetnog inspektora i ujedno podnio i molbu za odgađanje izvršenja rješenja. Žalba je od strane prvostepenog organa dostavljena na nadležno postupanje drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Na osnovu dostavljene molbe za odgađanje izvršenja rješenja dozvoljeno je odgađanje izvršenja rješenja prosvjetnog inspektora do okončanja postupka po žalbi koji se vodi pred nadležnim drugostepenim organom - navedeno je u odgovoru Inspektorata Republike Srpske na pitanja Glasa Srpske.

U odgovoru se precizira da je podnošenje žalbe, pokretanje drugostepenog postupka i vođenje upravnog spora definisano Zakonom o opštem upravnom postupku, od čega na kraju zavisi i konačan ishod inspekcijskog postupka.

Dugogodišnji prosvjetni inspektor objašnjava da u rješenjima inspektora kojima se naređuje poništavanje diplome stoji da se ono mora izvršiti u roku od osam dana i da žalba na rješenje ne odgađa njegovo izvršenje.

- Međutim, praksa je da se uvijek uvaži molba kojom se traži da se diploma ne proglašava ništavnom u roku od osam dana i da se odgodi izvršenje dok drugostepeni organ, odnosno resorno ministarstvo ne postupi po žalbi. I u slučaju direktora OBA je urađeno tako i nije napravljen nikakav izuzetak - objašnjava izvor Glasa Srpske.