latinica  ћирилица
05/09/2019 |  11:03 | Autor: SRNA

Arnaut: Zašto Zvizdić ne saziva sjednice?

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut postavio je pitanje predsjedavajućem tog doma Denisu Zvizdiću zašto još ne saziva sjednice iako je tu dužnost od Borjane Krišto preuzeo prije tačno mjesec dana.

Arnaut podsjeća da čak 30 prijedloga zakona čeka pokretanje procedure, da su poslanici uputili brojne inicijative, te da niz međunarodnih ugovora čeka saglasnost za ratifikaciju.

On navodi da činjenica da komisije nisu formirane "ne može biti izgovor za nesazivanje sjednica jer je obaveza predsjedavajućeg da stvori pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti poslanika u okviru nadležnosti Doma".

- Prihvatajući dužnost člana Kolegijuma, a sada i predsjedavajućeg, osim brojnih prava i privilegija, preuzeli ste i navedene obaveze. S obzirom na to da ih ne izvršavate, Dom nije u mogućnosti da donosi zakone, uključujući drastično smanjenje otpremnina, olakšavanje naplate alimentacija ili smanjenja činovničkih opterećenja na kandidate za rad u državnoj službi - naveo je Arnaut neke od zakona čiji je predlagač.

On je podsjetio i da, zbog nesazivanja sjednica, Dom nije razmatrao njegovu inicijativu kojom bi Savjetu ministara /u tehničkom mandatu/ bilo naloženo da bliske srodnike nosioca pravosudnih funkcija uvede u sukob interesa i onemogući njihovo postavljanje na rukovodeće pozicije u vladinim tijelima, javnim preduzećima i agencijama za privatizaciju.

- Konačno, zbog nesazivanja sjednica Doma, poslanici nisu u mogućnosti da otvore raspravu o činjenici da sekretar Doma još nije zakazao konstitutivnu sjednicu Istražne komisije o stanju u VSTS-u čije su formiranje pozdravile Ambasada SAD i Misija OEBS-a - navodi Arnaut u poslaničkom pitanju proslijeđenom iz Parlamentarne skupštine BiH.