X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2019 |  11:34 | Izvor: SRNA

Štrbac: Volio bih da je istinu izgovorila Kitarovićeva

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da je kandidat za hrvatskog predsjednika Katarina Peović iznijela istinu, rekavši da su Srbi u Hrvatskoj danas kao Јevreji u nacističkoj Njemačkoj, ali da bi volio da je tu istinu izgovorila aktuelni predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Savo Štrbac, direktor Veritasa - Foto: SRNA
Savo Štrbac, direktor VeritasaFoto: SRNA

On je Srni rekao da je ono što govori Kitarovićeva i ostali zvaničnici Hrvatske o položaju Srba u toj zemlji laž i ocijenio da je predsjednica Hrvatske "pobrkala lončiće" i kada je rekla da je zemlju od fašizma u Drugom svjetskom ratu branilo pola miliona antišašista.

- Ona je u stvari mislila na pola miliona `branitelja` koji su devedesetih `odbranili` Hrvatsku tako što su je oslobodili od Srba - dodao je Štrbac.

Štrbac je naglasio da je do tog zaključka došao nakon razgovora sa istoričarima i iscrpne analize hrvatskih izvora, posebno hrvatske "Vikipedije" iz koje je jasno da kada se saberu svi Hrvati - učesnici Drugog svjetskog rata - i ustaše i "domobrani" i partizani da ih nije bilo ni pola miliona.

- S druge strane, prema zvaničnom državnom registru u ratu devedesetih je učestvovalo oko pola miliona `branitelja` - rekao je Štrbac.

On je naglasio da tako što napadaju Srbe i sve srpsko ratni veterani i danas "brane" Hrvatsku, posebno oni iz HVIDRA-e /Zajednice udruženja i članova hrvatskih ratnih vojnih invalida domovinskog rata/.

- Ovih dana oni su se suprostavili da srpski pjevači nastupe na `Rujanfestu` u Zagrebu i zatražili od organizatora da otkažu nastup Željku Јoksimoviću, Željku Samardžiću, Seki Aleksić, Momčilu Bajagiću Bajagi, `Plavom orkestru`...Po njima, su to sve `četnici`. Ne znam da je iko od njih pjevao te kako ih nazivaju srbočetničke pjesme - rekao je Štrbac.

On je naglasio da Hrvati manipulišu svojim domoljubljem i da kao monetu za dobijanje glasova koriste napade na Srbe.

- Tako potencijalni kandidat za predsjednika Hrvatske - pjevač Miroslav Škoro glasno traži da se ukine Samostalna demokratska srpska stranka zbog izjava njenog predsjednika Milorada Pupovca da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Јugoslavije jer promoviše nesnošljivost prema drugim narodima, pokušava da rehabilituje ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici katoličke crkve - naveo je Štrbac.