latinica  ћирилица
05/09/2019 |  13:56 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Saradnja na zapadnom Balkanu u oblasti katastra i kartografije

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović potpisala je danas u Neumu memorandum o razumijevanju i saradnji republičkih institucija i agencija za katastar i kartografiju sa područja zapadnog Balkana.
Neum - Potpisivanje Memoranduma - Foto: RTRS
Neum - Potpisivanje MemorandumaFoto: RTRS

Memorandumom je predviđena saradnja i razmjena informacija u oblasti razvoja infrastrukture geoprostornih podataka, katastra, kartografije, razvoja geodetskih mreža, međunarodnih donatorskih projekata, stručnog usavršavanja i drugim aktivnostima od zajedničkog interesa.

Dokument je potpisan na period od tri godine, a, osim RUGIP-a, potpisnici su predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Geodetskog zavoda Srbije, Uprave za nekretnine Crne Gore, Geodetske uprave Hrvatske, Geodetske uprave Slovenije, Agencije za katastar Sjeverne Makedonije, katastarske agencije samoproglašenog Kosova, te Državne uprave za geoprostorne podatke i Agencije za katastar Albanije.

Iz RUGIP-a navode da je memorandum potpisan na početku 12. Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka pod nazivom "Uloga katastarskih i kartografskih agencija i visokoškolskih ustanova u procesu uspostavljanja infrastrukture geoprostornih podataka".

Trodnevnu konferenciju, koja je počela juče, tradicionalno organizuju republičke institucije i agencije za katastar i kartografiju sa područja zapadnog Balkana s ciljem jačanja regionalne saradnje, koordinacije zajedničkih aktivnosti i projekata, istraživanja potencijalnih poboljšanja u sektoru zemljišne administracije, te predstavljanja aktivnosti koje republičke institucije i agencije pojedinačno i zajednički sprovode.

Na konferenciji je planirano predstavljanje i rezultata regionalne Studije o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka regiona.

Osim direktora republičkih institucija i agencija za katastar i kartografiju, na konferenciji učestvuju i predstavnici međunarodnih organizacija koje finansijski i tehnički podržavaju realizaciju različitih projekata u oblasti zemljišne administracije i razvoja infrastrukture geoprostornih podataka.