X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2019 |  15:51 ⇒ 20:07 | Izvor: RTRS

Skelani: Završena arheološka iskopavanja rimskog grada

U Skelanima kod Srebrenice danas su završena arheološka istraživanja iskopina rimskog grada. Tim stručnjaka iz Trebinja, Bijeljine i lokalnih arheologa otkrio je nove podne mozaike i zidine nekadašnjih rimskih građevina iz trećeg vijeka nove ere.

Arheolozi su pronašli i ostatke tzv. "rimskih gradskih vila" sa prostorijama sa podnim grijanjem, pronađeni su i mozaici kojima predstoji konzervacija.

- Značaj je što je otkriven luksuzni mozaik, što potvrđuje da je ova lokacija i te kako arheološki interesantna - ističe arheolog Ivana Grijuć.

Zbog ovih pronalazaka, ali i ranijih otkrića kamenih spomenika kulture, bazilika, rimske kurije i ostalih građevina, Skelani zaslužuju posebnu zaštitu i brigu države.

- Proglasili smo ovo područje od izuzetnog značaja. Sada nam slijedi konzervacija i prezentacija svega onoga što je pronađeno na ovom lokalitetu - kaže Ljubica Srdić, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Kao rezultat istraživanja, otvoren je i muzej, a cilj je Skelane smjestiti na turističke mape.

- Mi u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i turističkom organizacijom Srebrenice stalno radimo na promociji, ove godine smo bili na sajmu turizma u Beogradu. Planiramo nastupe po Srbiji i Republici Srpskoj - napomenula je Svjetlana Marković, direktorica muzeja u Skelanima.

U Skelanima se istraživanja završavaju danas ,ali će grupa arheologa nastaviti iskopavanja na području Srebrenice i to na lokalitetu Orahovica gdje su pronađeni ostaci ranohrišćanske crkve.