latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:16 | Autor: Večernje novosti

NATO tim u Crnoj Gori kao "štit" od Rusije

Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, koji će se baviti hibridnim prijetnjama, stiže u Crnu Goru, najmlađu članicu ove vojne alijanse.
Crna Gora i NATO (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić) -
Crna Gora i NATO (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Ovu vijest objavio je portal Politiko.eu, podsjećajući da su se prije godinu čelnici NATO usaglasili da osnuju timove za podršku, kako bi saveznicima, na njihov zahtjev, u svakom trenutku pružili adekvatnu pomoć. Portal navodi da se očekuje da Evropska unija ocijeni i poboljša mjere protiv dezinformacija i miješanja u izbore, mješavinom "tvrdog i mekog zakona".

- Savjet EU je nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na "hibridne" prijetnje poput dezinformacija, lažnih vijesti i pokušaja miješanja u izbore - naglašava portal.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci profesor Predrag Ćeranić kaže za Novosti da "hibridno ratovanje" predstavlja novi termin za staru "nauku".

- Tim koji u Crnu Goru stiže zbog izmišljene ruske prijetnje i sve što bude činio biće u funkciji slamanja patriotskih snaga. Rusija, a na Balkanu Srbija, pravoslavlje - to su glavne mete - ističe Ćeranić. - Odbraniti se možemo kontramjerama, razotkrivanjem stvarnih namjera protivnika, informisanjem građana. Ponekad je neophodno organizovati kontramiting, a kada se "mirni demonstranti" pretvore u nasilnike i nasrnu na institucije, onda se na silu odgovori silom, sve zavisi od procjene. Šampioni u "hibridnom ratovanju" su Britanci i Amerikanci, koji često za ono što rade optužuju protivnika, u svakom slučaju Ruse.

Profesor podsjeća da se radi o metodama ratovanja za koje je u bivšem, socijalističkom sistemu, bio uvrij ežen pojam "specijalni rat".

- Moja generacija je o tome učila kroz koncept ONO i DSZ. Znači, radi se o širokom spektru nevojnih metoda kojima se napada ciljana zemlja (finansijski udari, špijunaža, plasiranje dezinformacija). S obzirom na pojavu novih tehnologija, specijalni, tj. hibridni ratovi danas se vode preko interneta, pri čemu prednjači upotreba društvenih mreža, osnivaju se novi mediji i kupuje uticaj u njima - naglašava Ćeranić.

Na pitanje da li je sve ovo uvertira za pripremanje terena za medijski rat uoči predstojećih izbora u Crnoj Gori,  sagovornih potvrdno odgovara.

- Da bi mediji bili efikasni, mora neko da proizvodi događaje, odnosno različite performanse, da pravi vijesti (dolazi do informacija i plasira dezinformacije). To je prostor za nevladin sektor. Mislim na široku lepezu nevladinih organizacija koje finansiraju strane vlade preko fondacija poput Soroševe i Rokfeler fondacije. Radi se o borbi za javno mnjenje pri čemu se protivnik nastoji diskreditovati na beskrupulozan način, upozorava Ćeranić.

DF: DOLAZE DA VODE RAT

NA složenost hibridnog ratovanja ukazuje i dr Strahinja Bulajić, poslanik DF-a, koji smatra da je cijela aktivnost usmjerena prema jednom cilju - Rusiji.

- Pravo je pitanje - zašto? Јer nije poznato da Rusija, u bilo kom smislu, pa ni hibridnom, ratuje protiv Crne Gore - ocjenjuje Bulajić. - Nije NATO došao u Crnu Goru da obučava njene institucije da se brane od "hibridnog rata", već upravo suprotno. Dakle, ne dolaze oni da brane, već da vode hibridni rat, u svim njegovim oblicima, protiv Rusije.

NESALOMIVI

- Mi u Republici Srpskoj dugo se s tim nosimo. Različite metode primenjene su prema institucijama Srpske, na nama su primjenjivane metode koje su se pokazale efikasne u Makedoniji, i nešto ranije u Ukrajini, ali nisu uspjeli. Srpska se pokazala vitalnom, bukvalno nesalomivom, čak i kada je reč o tehnikama kojima su podlegle velike i organizovane države - kaže Ćeranić.