latinica  ћирилица
05/09/2019 |  17:48 ⇒ 18:11 | Autor: SRNA

Uhapšena tri lica zbog bankarskih mahinacija, stekli korist veću od milion KM

Agencija za istrage i zaštitu BiH danas je na području Sarajeva uhapsila tri lica zbog sumnje da su bankarskim mahinacijama stekli protivpravnu korist veću od milion KM i za skoro isti iznos oštetili poslovnu banku u kojoj su bili zaposleni.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

U akciji pod kodnim nazivom "Bankar", koja je sprovedena po naredbi Suda i Tužilaštva Kantona Sarajevo, pretreseni su stambeni objekti na tri lokacije i slobode lišena tri lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, te pranje novca, saopšteno je iz Sipe.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem toku krivičnog postupka.

Sipa je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri lica zbog osnovane sumnje da su kao radnici jedne od poslovnih banaka u BiH od početka 2016. do početka 2019. godine iskoristili službeni položaj i prekoračili granice službenih ovlaštenja.

Oni su za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za taj period, odnosno prema vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u BiH.

Sve ovo rađeno je s ciljem prikrivanja kako bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelima ubacivali u platni sistem BiH koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist od 1.094.626 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u BiH od 1.082.813 KM, navedeno je u saopštenju Sipe.