latinica  ћирилица
05/09/2019 |  17:56 ⇒ 06/09/2019 | 07:39 | Autor: RTRS

Istekao rok, stiglo upozorenje iz Brisela

U BiH je stiglo upozorenje iz Brisela. Poslao ga je komesar za proširenje EU Јohanes Han. Političkom rukovodstvu u BiH poslao je poruku da, zbog nepoštovanja roka o formiranju vlasti, preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja Savjeta ministara i to bez odgađanja! Analitičari smatraju da je BiH zemlja bez nade, pod čije temelje, Komšić i Izetbegović, postavljaju mine.

Da će do 5. septembra vlast biti formirana već odavno nisu vjerovali ni najveći optimisti, uprkos upozorenjima iz Brisela da je to od velikog značaja za proces evropskih integracija. Nakon "propalog" sporazuma, oglasio se i Јohanes Han, prvi put "otkrivši" da se lično angažovao s Predsjednišvom BiH da ohrabre političko rukovodstvo da sprovedu sporazum od 5. avgusta.

- Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Savjeta ministara, bez daljeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora. Ovo je neophodno kako bi se krenulo dalje nakon mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - istakao je Han.

Komšić je i danas potvrdio politiku ucjene, porukom da se slaže s Hanom, ali da prvo treba usvojiti i dostaviti ANP. Ipak, sporazum o formiranju vlasti, koji su politički lideri potpisali prije mjesec dana, za većinu analitičara, je prošlost. Ocjenjuju da je istovremeno pod upitnik stavljena i budućnost BiH.

Da je BiH zemlja bez nade i investicija zbog koje odlaze mladi, saglasan je i dugogodišnji novinar i poznavalac političkih prilika u BiH Zoran Krešić. Sve ovo podsjeća ga na `90. godine kada su bošnjački političari povlačili potpise s brojnih mirovnih sporazuma. Samo je sada, kaže, uloga pripala Željku Komšiću da sprovodi velikobošnjački nacionalizam, pred očima međunarodne zajednice.

- Zapravo, prokletstvo je što šaptači imaju mnogo veći uticaj na lokalnu politiku nego što su to domaće političke snage, što govori o tome da BiH nije zrela ni politički ni kao država - tvrdi Krešić.  

I Alija Izetbegović je februara 1992. godine imao šaptače, kada je stavio potpis na Kutiljerov plan iza koga je stajala EU, a onda je na nagovor Amerike odustao, povlači paralelu Cvijetin Milivojević. Tako je i danas, jer niko iz EU ne spominje NATO integracije kao uslov, osim Amerike. Zbog toga, smatra, da se Amerika vraća kao samoproglašeni posjednik. 

- Poslije mjesec dana sado smo na početnim pozicijama - da neko na nečiji nagovor, a taj ko nagovara nije EU u koju se svi zaklinju, nego Vašington, ponovo odustaje od toga i kao uslov svih uslova istura potpisivanje ovog dokumenta koji vodi ka NATO - ističe Milivojević.

Adnana Huskić, politička analitičarka iz Sarajeva, kaže da je sporazum trojice lidera od 5. avgusta, od početka bio osuđen na propast, jer je SDA imala skučen prostor, ucijenjena od Željka Komšića i njegovog isključivog stava o NATO integracijama. U Principima formiranja vlasti ništa nije bilo definisano, osim da treba biti formirana vlast. 

-  Tu je bilo dosta kontradiktornosti - napominje Huskićeva. 

Kako god, sve su glasniji oni koji smatraju da bošnjački prvaci ne žele SNSD i Dodika u bh. vlasti, zbog čega su i izmislili ANP kao uslov za formiranje Savjeta ministara. Krešić otkriva šta su mu rekli hrvatski ministri u Savjetu.

- SDA je vrlo svjesno u prošloj godini sve razgovore o MAP-u i njegovom aktiviranju odmakla u stranu. Zvizdić je to vrlo svjesno skonio u stranu, iako je /Mirko/ Šarović, to govorim na osnovu razgovora s hrvatskim ministrima iz reda Hrvata, bio spreman da podrži ANP, a onda je SDA, kako bi sačuvala SDS na izborima 2018. godine, tu tačku povukla sa svih sjednica Savjeta ministara - tvrdi Krešić.

Podsjećamo, dogovoreni rok za formiranje bh. vlasti je istekao, a kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara još nije imenovan. U međuvremenu, Izetbegović spominje velike sile koje žele da se sporazum obnovi. Da li je, ovaj put, na listu dodao i Brisel?