X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/09/2019 |  18:33 | Izvor: SRNA

Uspostavljen zajednički registar za borbu protiv terorizma

EU je uspostavila zajednički registar za borbu protiv terorizma, uz nadu da će time učrstiti krivično gonjenje i presude za osumnjičene militante i povratnike iz Sirije i Iraka, izjavili su danas zvaničnici evropskog bloka.
EU                            (Foto:Flickr/ Ed Everett) -
EU (Foto:Flickr/ Ed Everett)

Analitičari navode da je djelimičan cilj ovog poteza odgovor na zabrinutost za sudbinu više stotina državljana EU koji su se borili na strani Islamske države, a sada su u zatvorima u Iraku i Siriji.

Mnogi od njih mogli bi se vratiti u Evropu gdje se ne bi suočili sa sudskim procesom usljed nedostatka dokaza protiv njih, što je izazvalo zabrinutost u članicama EU.

Nova baza podataka prikupiće informacije iz svih članica EU o istragama koje su u toku, krivičnim procesima i presudama militantima čime će biti učvršćena saradnja među nacionalnim tužilaštvima.

To bi trebalo da olakša krivično gonjenje ratnih zločinaca i drugih militanata koji bi se, možda suočili sa procesom prema manjim optužbama ili bi prošli bez suđenja zbog nedostatka dokaza.

Predsjedavajući Evrodžasta, Ladislav Hamran izjavio je da će ova agencija rukovoditi bazom podataka i da će biti zadužena za koordinaciju istraga među članicama EU.

- Novo oruđe moglo bi pomoći i u sprečavanju novih napada u Evropi, jer će tužioci imati pristupu više informacija o osumnjičenima - naglasio je Hamran.