latinica  ћирилица
05/09/2019 |  18:52 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Prve berbe jabuka obećavaju dobru godinu

Na plantažama u gradiškom Potkozarju počela je berba ranih sorti jabuke. Prva iskustva sa sortom Gala, kod voćara koji su primijenili kompletnu agro-tehniku, već su obećavajuća.

Na porodičnom imanju Milenko Čekić u Grbavcima privodi kraju berbu jabuke sorte gala. Ubrane plodove direktno iz voćnjaka plasira u prodaju.

- Prinos i kvalitet su zadovoljavajući. Prije same berbe uradili smo analizu ploda- kaže Milenko Čekić.

Dragan Kovačević iz Turjaka od ukupno 10 hektara pod voćem, galu ima na dva hektara. Sa prodajom ovogodišnjeg roda će pričekati i ubrane plodove smjestiti u hladnjaču.

- Sad je došlo vrijeme berbe. Najvažnije da oberemo jabuku i uskladištimo je. Poslije ćemo vidjeti šta i kud dalje- ističe Dragan Kovačević.

Da bi se obezbijedio optimalan trenutak berbe, koji je vrlo važan faktor za rane sorte jabuke, pojačano prisustvo agronoma iz Resora za pružanje stručnih usluga.

- Pomoću skale vidimo koji je to optimalan momenat za berbu i to sugerišemo voćarima- napominje Dražen Čekić, iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Gradiška.

Nedostatak berača prijetnja je da cjelokupan ovogodišnji rod ne bude ubran na vrijeme. Zašto je sve manje berača?

- Neće niko da radi. Radije bi sjedili u kafićima, a u voćnjaku se može zaraditi i te kako lijepa dnevnica- tvrdi sezonski radnik Slavica Mrkić.

Prema prvim procjenama na plantažama gdje je primjenjena kompletna agrotehnika voćari mogu očekivati prinose od oko 40 tona jabuke po hektaru.