latinica  ћирилица
05/09/2019 |  20:15 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

Pjesnikinje iz Republike Srpske u Udruženju književnika Srbije

Pjesnikinje Tanja Simeunović iz Doboja i Zdravka Babić iz Bileće predstavile su se večeras beogradskoj publici na Književnoj večeri pisaca iz Republike Srpske u Udruženju književnika Srbije, drugog dana manifestacije Dani Srpske u Srbiji.
Književno veče - Foto: SRNA
Književno večeFoto: SRNA

Publiku su u ime Udruženja književnika Srbije pozdravili pisci Miljurko Vukadinović i Duško M. Petrović, koji je ukazao da su sporazumi poput Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama između Srbije i Srpske, samo pravni okvir za iskrenu saradnju, a da je cilj ove manifestacije da se Srbiji predstavi Srpska programima koji prikazuju Srpsku u prosvjeti, nauci, kulturi i umjetnosti.

Simeunovićeva, koja je predstavila drugu zbirku poezije u izdanju Narodne biblioteke Doboj pod naslovom "Ne pričaj me nikom", rekla je Srni da je njena poezija ljubavna i misaono refleksivna, a da insipiraciju pronalazi u životu i, prije svega, u prirodi.

Zdravka Babić navela je da je u početku pisala pjesme sa zavičajnom tematikom, a zatim i ljubavnu poeziju.

- Onda sam se kretala putevima ljubavno-erotičke poezije. U mojoj knjizi "Mjesec je vajao ženu" erotika je složena u metaforu, ona se samo nazire, a trenutno pripremam knjigu ljubavno-duhovne poezije - rekla je Babićeva.

U okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji danas su organizovani programi i u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu i Vrbasu.

U Gradskoj biblioteci u Novom Sadu i u subotičkom Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava", Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /predstavila je drugi tom Enciklopedije Republike Srpske.

U Domu omladine u Kragujevcu održana je predstava "Kafana bluz" Studentskog pozorišta Pale, a u Narodnom pozorištu "Toša Јovanović" u Zrenjaninu Slobodan Ćustić izveo je svoju monodramu "O glumatanju".

U Sremskoj Mitrovici, u Biblioteci "Gligorije Vozarević", SPKD "Prosvjeta" iz Bijeljine promovisala je časopis "Srpska vila" i druga izdanja, u Kulturnom centru u Smederevskoj Palanci Banjalučko studentsko pozorište izvelo je predstavu "LAЈF", a u Arađelovcu je održano književno veče pisaca iz Republike Srpske.

Književno veče pisaca iz Republike Srpske organizovano je i u Narodnoj biblioteci "Danilo Kiš" u Vrbasu.