X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2019 |  22:35 | Izvor: Blic

Izjava kandidatkinje za predsjednika Hrvatske uzburkala javnost u regionu

Katarina Peović prva je kandidatkinja za predsjednika Hrvatske koja je mimo srpskog SDSS-a ukazala na težak položaj Srba u Hrvatskoj, i to na kakav način - uporedila ih je sa Јevrejima u nacističkoj Njemačkoj! Njeno poređenje uzburkalo je javnost u regionu.
Katarina Peović (foto: radnickafronta.hr) -
Katarina Peović (foto: radnickafronta.hr)

Kandidatkinja Radničke fronte na predstojećim predsjedničkim izborima komentarom o tretmanu Srba u Hrvatskoj podigla je na noge cijeli region.

- Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu Јevreja. Koriste se za homogenizaciju većinskog naroda protiv manjinskog. Izuzetno je važno da primijetimo zašto radimo na takvom odvajanju Srba i Hrvata umjesto da se bavimo ekonomskim temama i kritikujemo kapitalističke elite koje su nas dovele do ovoga gdje jesmo. Pozadina toga je da se proizvodi neprijatelj u obliku Srbina, što je potpuno identično ulozi koju su imali Јevreji u nacističkoj Njemačkoj - rekla je, između ostalog, Peovićeva u intervjuu na RTL-u.

Od početka godine u Hrvatskoj se dogodilo više od 10 napada na Srbe, a nakon kamenovanja kuća povratnika u Biljanima Donjim kod Zadra tokom vikenda, SDSS Milorada Pupovca održao je sjednicu Predsjedništva na kojoj su predstavnici te stranke razmatrali odluku da li da napuste vladajuću koaliciju. Izjavu Peovićeve o položaju Srba u Hrvatskoj lider SDSS-a Pupovac nije želio da komentariše, ali je to donekle učinio profesor Dejan Јović, jedan od kandidata na listi te stranke na nedavnim izborima za Evropski parlament.

- Dobro je da je neko od hrvatskih kandidata za predsjednika ukazao na odnos prema Srbima u Hrvatskoj, ali ne bih dalje ništa komentarisao jer bi onda izjava Peovićeve dobila drugu dimenziju - istakao je za Blic Јović.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe za Blic da je prilično neuobičajeno da jedan predsjednički kandidat u Hrvatskoj stane na stranu Srba u kampanji, ali da, kako kaže, ima opravdanog razloga za to.

- Položaj Srba u Hrvatskoj je sistemski problem iako to negiraju i predstavnici vlasti i gotovo svi predsjednički kandidati, koji su na čelu sa aktuelnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović otišli praktično skroz udesno. Hrvatsko društvo je radikalizovano, a Srbi su postali dežurni krivci i sve se to pojačava u vrijeme izborne kampanje. Kada je Pupovac upozorio na taj problem, zakačio se i sa premijerom Andrejom Plenkovićem - smatra Popov.

Kako kaže, Hrvatskoj je neophodna opsežna društvena akcija kako bi se međunacionalne tenzije smirile.

- Izazivanje međunacionalne mržnje je krivično djelo, a u Hrvatskoj je stvorena klima gdje niko zbog toga ne snosi sankcije i posljedice. Ivo Sanader i Stjepan Mesić iskrenom akcijom su sproveli detuđmanizaciju, ali je hrvatsko društvo ponovo radikalizovano dolaskom na vlast Tomislava Karamarka i ovo je njegovo nasljeđe - objašnjava Popov.