latinica  ћирилица
06/09/2019 |  10:19 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

"Obojena ptica" - glavni događaj festivala u Veneciji

Češki autor Vaclav Mohul izazvao je šok na Venecijanskom festivalu tročasovnim crno-bijelim filmom "Obojena ptica", tokom kojeg su neki gledaoci napuštali salu, dok su brojni kritičari dali ovom ostvarenju najviše ocjene.
"Zlatni lav" - Foto: ilustracija
"Zlatni lav"Foto: ilustracija

Mohulov film urađen je na osnovu romana Јiržija Kosinskog i govori o jevrejskom dječaku koji nastoji da preživi tokom Drugog svjetskog rata.

Film ima više situacija u kojima nasilje dominira, pa je dio gledalaca, u nemogućnosti da izdrži filmske slike, napuštao salu.

Posebno je zanimljiva činjenica da likovi u filmu govore mješavinu slovenskih jezika, a jednu od glavnih uloga igra Harvi Kajtel.

"Obojena ptica" je, prema mnogim kritičarima, najbolji film Venecijanskog festivala, ali je pitanje da li će tako misliti i glavni žiri.

Dobre ocjene dobio je i Atom Egojan za film "Počasni gost", a među favorite za "Zlatnog lava" umiješao se i Kinez Lu Јe špijunskim filmom "Subotnja fikcija". Riječ je o napetom i odlično režiranom filmu u kojem igra i čuvena kineska glumica Gong Li.

Među filmovima koji bi mogli da računaju na nagrade je i ostvarenje švedskog autora Roja Andersona "O beskraju". Taj kratki film, koji je depresivan i metaforičan, govori o ljudskoj samoći i dopao se i publici i filmskim kritičarima.

Srpski autor Emir Kusturica predsjedava žiriju, koji treba da izabere najbolji debitantski film.

Venecijanski festival zatvara se sutra, kada će biti podijeljene i nagrade.