latinica  ћирилица
06/09/2019 |  12:07 ⇒ 12:13 | Autor: RTS

Haos u Јužnoj Africi, napadi, sukobi, žrtve (VIDEO)

Policija je ispaljivala gumene metke na demonstrante i uhapsila oko 50 osoba zbog nasilnih demonstracija protiv stranaca u Katlehongu nedaleko od Јohanesburga, javljaju južnoafrički mediji. Dva izgorela tela prebačena u mrtvačnicu.
Haos u Јužnoj Africi - Foto: Screenshot/YouTube
Haos u Јužnoj AfriciFoto: Screenshot/YouTube

Haos u Јužnoj Africi prenio se, tokom posljednjih 48 časova, i u nekoliko okolnih država u kojima su se na meti demonstranata našli upravo Јužnoafrikanci.

Tanzanija je obustavila sve letove ka Јužnoj Africi, dok su nigerijske vlasti ponudile evakuaciju svim svojim državljanima koji se nalaze u toj državi, poslije serije nereda u kojima je, do sada, poginulo najmanje deset osoba, dok je više od 150 uhapšeno.

Istovremeno, demonstranti su u kongoanskom Lumubašiju polupali prozore na južnoafričkom konzulatu i opljačkali prodavnicu čiji su vlasnici Јužnoafrikanci, javljaju lokalni mediji.

Slične scene viđene su i u Zambiji, gdje su studenti organizovali protest u Lusaki, ali je skup ubrzo izmakao kontroli pa je opljačkan tržni centar, čiji su vlasnici Јužnoafrikanci.

Haos u i oko Јužne Afrike počeo je posle serije protesta koji, navodno, za cilj imaju proterivanje stranaca, vlasnika različitih prodavnica ili poslovnih objekata.

Istovremeno, širom Јužne Afrike zabilježeni su izgredi u kojima je rulja gađala policiju kamenjem. Policajci su ispaljivali gumene metke na izgrednike i uhapsili pedesetak osoba.

Nedaleko od Pretorije, trojica policajaca ubijena su u  pljački blindiranog vozila koje je prevozilo novac, čime su dodatno podignute ionako visoke tenzije u tom delu zemlje.

Madagaskar i Zambija su otkazale fudbalske utakmice protiv reprezentacije Јužne Afrike u znak protesta zbog  napada na strance.