latinica  ћирилица
06/09/2019 |  12:08 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Istoričari iz regiona o ustaškom zločinu nad Srbima u Starom Brodu

U Andrićevom institutu u Andrićgradu počeo je okrugli sto na kojem će biti riječi o stradanju srpskog naroda u Starom Brodu i Miloševićima 1942. godine, kada su ustaše ubile više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila.

Skup, kojim je počelo obilježavanje 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije, okupio je istoričare i akademike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Istoričar Predrag Ostojić rekao je da će tokom predavanja biti predočene činjenice o ustaškom zločinu nad srpskim civilima u Starom Brodu jer svi zločini imaju dosije.

- Neophodno je da se sve stavi u vremenske i istorijske okvire i da se prepusti ljudima od struke da kažu svoju riječ - dodao je on.

Ostojić je naglasio da je ovim skupom i sutrašnjim otvaranjem Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama učinjeno mnogo na promovisanju istine o stradanju Srba u Starom Brodu.

Prema njegovim riječima, Stari Brod je simbol stradanja Srba od ustaša na romanijskom platou, gdje je nad srpskim življem na prostoru desetak opština izvršen stravičnih zločin čiji je eplilog bio masakr u Starom Brodu.

Na okruglom stolu govoriće, između ostalih, istoričari Milan Gulić, Dragan Cvetković, Dušan Bastašić i Nikola Ožegović, te dobrotvor Miodrag Davidović i Spasoje Albijanić.

Okruglim stolom u Andrićgradu počelo je obilježavanje 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije, koje su 1942. pobile ustaše Јure Francetića u Starom Brodu na Drini, jednom od velikih stratišta u istoriji srpskog naroda.

Sutra u 12.20 časova u Starom Brodu biće služen pomen ubijenim Srbima, a u 12.30 predviđeno je osveštanje Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

Ustaške jedinice, predvođene Јurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH kako bi ostvarili svoj cilj - granicu Nezavisne Države Hrvatske na Drini.

Tokom ove ofanzive, koje su pripadnici zloglasne ustaške "Crne legije" izvršili uz pomoć muslimanske "Handžar divizije", mučki je ubijeno 6.150 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Postoje podaci da su Nijemci, zgroženi ovim stradanjem srpskog civilnog stanovništva, prekinuli taj pokolj i dozvolili ljudima da pređu u Srbiju ili da se vrate svojim domovima. Nažalost, polovina onih koji su se vratili, stradala je u narednom periodu.