latinica  ћирилица
06/09/2019 |  13:27 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Povodom vijeka postojanja Banje Vrućice promovisani monografija i viber stikeri

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, promovisao je danas monografiju o svom istorijatu, kao i viber stikere sa motivima Banje.
Teslić  -  - Direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Dragan Bogdanić, - Foto: SRNA
Teslić - - Direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Dragan Bogdanić,Foto: SRNA

Autor Monografije "Banja Vrućica - Vijek u službi zdravlja" Bojan Stojnić rekao je da je 1925. godine tokom kaptaže banjskih izvora pronađen zlatnik i ogrlica iz rimskog perioda, kao potvrda da je i u tom periodu bila poznata ljekovitost termomineralne vode sa ovog područja.

Stojnić je naveo da se u pripremi Monografije koristio arhivima institucija Republike Srpske, BiH i zemalja nekadašnje Јugoslavije, kao i drugim onovremenim pisanim dokumentima i štampom.

On je podsjetio na istorijat od 1919. godine kada je banjski koples od Hamdi- bega Ajanovića iz Tešnja kupio Simo Krstić i kada počinje moderni razvoj ovog zdravstveno-turističkog centra.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Dragan Bogdanić rekao je da je ovaj centar lider zdravstvenog, kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes turizma u Republici Srpskoj i jugoistočnoj Evropi, ističući da je veliki uspjeh obilježavati 100 godina rada.

"Zahvalan sam autoru Monografije što je lijepo i koncizno opisao ljude i događaje, te nosioce odgovornih funkcija koji su išli u pravcu razvoja Banje Vrućice", rekao je Bogdanić i zahvalio i onima čija imena nisu navedena u monografiji, ali su ostavili trag, kao i korisnicima za povjerenje.

Izvršni direktor za operacije i marketing Aleksandar Radošević rekao je da će viber stikeri korisnicima u BiH biti dostupni od 12. septembra, čijim preuzimanjem automatski postaju članovi "Viber" zajednice "Banje Vrućice".

Radošević je najavio da će uskoro funkcionisati i "Viber čet-bot", odnosno korisnici će 24 časa na raspolaganju imati direktnu komunikaciju sa Banjom.

"Banja Vrućica" će u okviru obilježavanja jubileja 11. septembra organizovati svečanu akademiju koja će početi u 18.00 časova.