latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:04 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Govedarica: Potrebne izmjene Izbornog zakona

Uvođenje skenera, nadzornih kamera i biometrijska provjera otiska prsta na biračkima mjestima, minimum je kojim se može ući u kraj izbornim krađama, smatra član Predsjedništva SDS-a Vukota Govedarica.
Vukota Govedarica - Foto: RTRS
Vukota GovedaricaFoto: RTRS

On je naglasio da je zbog toga neophodno izmijeniti Izborni zakon.

Govedarica je naveo da su ove izmjene zakona u skladu sa preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava o unapređenju transparentnosti izbornog procesa i da je neophodno preporuke uvažiti, saopšteno je iz SDS-a.

Navodeći da je na prošlim izborima za nivo predsjednika Republike Srpske bilo oko 50.000 nevažećih glasačkih listića, što je skoro sedam odsto ukupno izašlih birača, Govedarica je ocijenio da je taj podatak samo signalna lampica da nešto ne funkcioniše u izbornom procesu.

EU je u prostorijama Centralne izborne komisije BiH počela realizaciju projekta za poboljšanje transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH, na kojem su insistirale nevladine organizacije i pojedine političke stranke nezadovoljne dosasdašnjim načinom sprovođenja izbora, objavile su danas Nezavisne novine.