latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:17 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Strašna sudbina Srba stradalih u Starom Brodu

Obilježavanje stradanja Srba u Starom Brodu i Miloševcima 1942. godine biće obilježeno sutra. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je danas, na konferenciji za novinare, da mlade generacije u Srpskoj treba da se prisjećaju žrtava koje je srpski narod dao za slobodu u Drugom svjetskom ratu, kao i u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Program obilježavanja počeće Svetom Arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Cara Lazara i Kosovskih mučenika u 8.30 časova u Višegradu, odnosno Andrićgradu.

U 11.15 program obilježavanja nastaviće se polaskom turističkog broda sa zvanicama do Starog Broda.

Potom, u 12.20 časova, održaće se pomen ubijenim u Spomen kapeli, a već od 12.30 biće osveštan Spomen muzej starobrodskim žrtvama iz 1942. godine.

U 13.00 časova biće položeni vijenaca na Spomen ploču, gdje će se obratiti i zvaničnici u 13.10. časova.

- Uz ustaški zločin u Starom Brodu desio se i komunistički zločin, jer se o stravičnom stradanju Srba nije moglo govoriti - rekao je Milunović.

Govoreći o događaju, Milunović je istakao da je strašna sudbina mnogih koji su bježeći od ustaša, Nijemaca i Italijana spas tražili u Drini.

- Zločin je bio toliki da je zgrozio i Nijemce. Ovaj datum ustanovljen je kao datum od republičkog značaja - izjavio je on.

Milunović je dodao se očekuje i dolazak patrijarha srpskog Irineja.