latinica  ћирилица
06/09/2019 |  15:52 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Monografija Banje Vrućice - "Vijek u službi zdravlja"

"Vijek u službi zdravlja" naziv je monografije Banje Vrućice koja je objavljena povodom 100 godina postojanja banje. Tim povodom, promovisani su i vajber stikeri s motivima banje.

Ljekovita termominerlna voda Banje Vrućice kod Teslića korištena je još u vrijeme starih Rimljana. Da je to tako govore dokazi pronađeni vijekovima kasnije.

- Iz tog vremena pronađeni su, prilikom kaptaže izvora 1925. u banjskom mulju, rimski novac i prstenje koji su zahvalnici darivali kako je u to vrijeme bio običaj - potvrđuje Bojan Stojnić, autor monografije.

Od malog mjesta nepoznatog javnosti - do brenda Republike Srpske i BiH. To je životni put Banje Vrućice od 1919. do danas, sažet u monografiju upriličenu povodom jubileja. Obilježili su ga ljudi sa vizijom koji su vodili banju kroz istoriju, a put dug 100 godina započeo je Simo Krstić, šumarski inženjer.

- Svi su oni išli u pravcu razvoja, njihov boravak na mjestu rukovodioca je ostavio nešto novo i neki novi objekat, i neku novu uslugu - ističe Dragan Bogdanić, generalni direktor ZTC Banja Vrućica.

Danas je banja u zlatnom periodu. Rekordna posjećenost, savremena oprema, stručni ljekari, kabineti i usluge  svrstali su je na čelo banjskog turizma u regionu. U korak s modernim tehnologijama i banja se modernizuje. Јedan od načina bolje komunikacije s posjetiocima i turistima su i vajber stikeri s motivima banje, koji će biti dostupni od 12. septembra.

- Stikeri su urađeni na moderan i duhovit, zabavan način. Pored opštih koji promovišu neku opštu komunikaciju rađeni su i brendirani stikeri koji promovišu djelatnost banje Vrućice a to je zdravlje i rekreaciju - napominje Aleksandar Radošević, izvršni direktor ZTC Banja Vrućica, Teslić.

Povodom 100 godina Banje Vrućice 11. septembra biće upriličena svečana akademija, koju će RTRS direktno prenositi.