latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:46 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Poziv na fudbalski spektakl za promociju nataliteta

Predsjednik fondacije "Djeca nam se rađala" Vlado Đajić pozvao je danas građane Banjaluke i Republike Srpske da dođu u četvrtak, 12. septembra, na fudbalsko-estradni spektakl na Gradski stadion u Banjaluci, te da pozovu humanitarni broj 1432 i doniraju jednu KM i daju doprinos povećanju nataliteta u Srpskoj.

Đajić je podsjetio da će na Gradskom stadionu biti odigrana humanitarna fudbalska utakmica između veterana fudbalskog kluba "Crvena zvezda" i ekipe veterana FK "Borac" i Republike Srpske, te revijalna utakmica ljekara i novinara Srpske.

On je dodao da ovom humanitarnom akcijom Fondacija želi da skrene pažnju na smanjenje stope nataliteta u Srpskoj.

- Naš cilj je da svako da svoj doprinos kako bi bio zaustavljen negativan trend smanjenja broja stanovnika u Srpskoj. Važno je da, osim zvaničnih institucija djeluju i nevladine organizacije i udruženja, kao i pojedinci - rekao je Đajić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će svoj doprinos ovom događaju dati i brojne estradne zvijezde koji će nastupiti besplatno.

Predsjednik Skupštine Udruženja novinara Srpske Branimir Đuričić rekao je da se ekipa novinara ozbiljno priprema za meč. On je naveo da na spisku ima 25 igrača-novinara i još toliko da uđu na teren ukoliko bude mogućnosti, dodavši da će na terenu biti novinari iz svih medijskih kuća u Srpskoj.

Dugogodišnji kapiten Fudbalskog kluba "Borac" Damir Špica rekao je da je sačinjena respektabilna ekipa veterana "Borca" i da su se odazvali svi pozvani fudbaleri. On je izrazio očekivanje da će to biti pravi fudbalski spektakl.

Selektor ekipe ljekara, doktor Milutin Vučkovac istakao je da je riječ o plemenitoj akciji koja treba da probudi svijest kod ljudi o neophodnosti povaćanja nataliteta u Srpskoj.

Vučkovac je rekao da je njegova ekipa spremna za meč protiv novinara i da će im pružiti veliki otpor, te da će gledaoci biti zadovoljni.

Ljekari i novinari, zajedno sa fudbalskim veteranima, poslije konferencije za novinare upriličili su druženje na zelenom terenu Gradskog stadiona sa kojeg su građane Banjaluke i Srpske pozvali da okrenu broj 1432 za Fondaciju "Djeca nam se rađala", te daju doprinos povećanju nataliteta u Srpskoj.

Pred Banjalučanima će zaigrati fudbalski asovi "Crvene zvezde" poput Dragana DŽajića, Vladimira Petrovića Pižona, Јovana Aćimovića, Stanislava Karasija, Miloša Šestića, Dušana Duleta Savića, Zdravka Borovnice, braće Milka i Boška Đurovskog.

U timu "Borca" zaigraće Stojan Malbašić, Željko Buvač, Јovan Šmanja, Radmilo Mihajlović, Nikola Nikić, Petar Јelić, Darko Ljubojević.

Utakmica će početi u 17.00 časova, a ulaz je besplatan.

Iz fondacije "Djeca nam se rađala" ukazuju da je stopa nataliteta u Srpskoj u konstantnom padu, a da je od 2011. godine broj živorođenih pao ispod 10.000.

- Za proteklih 20 godina, u periodu 1996-2016, rođeno je ukupno 239.669 djece, istovremeno je umro 281.741 stanovnik, pa je prirodni priraštaj negativan za 42.072 stanovnika. Samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja broj stanovnika Republike Srpske za 10 godina smanjio se za 3,6 odsto - naveli su iz ove fondacije.