latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:56 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Vlada od naredne godine isplaćuje radnice na porodiljskom odsustvu

Trošak bruto plata za radnice na porodiljskom odsustvu od sljedeće godine, umjesto poslodavaca, snosiće Vlada Republike Srpske. Ovo je jedna od novina koje je, u formi prijedloga, usvojila Vlada na današnjoj sjednici.

Trošak koji su do sada za radnice na porodiljskom odsustvu snosili poslodavci, od naredne godine trebalo bi da preuzme Vlada Republike Srpske.

- To je nešto gdje Republika preuzima finansijsku odgovornost, a poslodavcu omogućava da bez obzira na porodiljstvo, ona sredstva koja je namijenio za to radno mjesto, može da iskoristi i naći zamjenu, a da porodilju ne ostavimo ni bez posla, ni bez primanja - pojasnio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, kaže da je ovo jedan od najstarijih zahtjeva poslovne zajednice. Prije tri godine, navodi, sa Vladom je dogovoreno da preuzime brigu o porodiljama u tri etape.

- Ovo je posebno bitno za preduzeća koja imaju većinski žensku radnu snagu. Mi imamo preduzeća sa 80-90 odsto ženske radne snage, gdje je pet ili šest odsto njih na trudničkom bolovanju i to je bio veliki teret - dodaje Trivić.

Uz ovo, briše se i uslov prema kojem je nezaposlena porodilja morala da bude bez posla najmanje šest mjeseci da bi ostvarila pravo na materinski dodatak za porodilje.

- Svaka porodilja, koja je državljanin Republike Srpske i koja je nezaposlena na dan poroda, imaće pravo na porodiljsku naknadu - naglašava Šeranić.

Vlada Srpske usvojila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o dječijoj zaštiti.

Njime se uvodi pravo na naknadu za roditelja, njegovatelja, koji je 24 časa uz dijete.

Riječ je o oko 1.000 porodica koje imaju teško bolesnu djecu.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je predviđeno da u program isplate invalidnina uđu i lica sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto, pa bi naknadama trebalo da budu obuhvaćena i djeca sa Daunovim sindromom i oboljeli od rijetkih bolesti.