latinica  ћирилица
06/09/2019 |  19:10 ⇒ 07/09/2019 | 08:12 | Autor: RTRS

Od tri člana Predsjedništva BiH samo jedan spreman za dijalog

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović odbili su da se sastanu sa komesarom za proširenje Evropske unije Јohanesom Hanom, koji je u Brisel pozvao članove Predsjedništva da razgovaraju o sprovođenju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH. Јedini koji nije odbio mogućnost novog sastanka je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, koji je još jednom ukazao na potrebu što hitnijeg formiranja Savjeta ministara.

Poziv evropskog komesara za proširenje Јohanesa Hana članovima Predsjedništva BiH da, na zajedničkom sastanku, još jednom pokušaju da pronađu rješenje za deblokadu procesa formiranja Savjeta ministara, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva su odbili, uz obrazloženje da taj sastanak ne bi donio ništa novo, bez prethodnog približavanja stavova. A stavovi bi, po njima, bili približeni, ako bi Han ubijedio Dodika da pristane na modifikovanu verziju Godišnjeg nacionalnog plana za NATO.

Srpski član Predsjedništva odgovara da je spreman za dijalog, ali da njegov stav u vezi NATO integracija, ostaje nepromijenjen.

- Koliko vidim, gospoda iz Sarajeva sada imaju neke uslove, unosi se jedna dimenzija u kojoj se unaprijed nameće šta ko treba da prihvati ili ne. Naravno da je to nemoguće. Mi razumijemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje o tom pitanju. Prejudicirati članstvo, apsolutno je nešto što je nametnuto - naglasio je Dodik.

Dodik je još jednom poručio da, bez formiranja vlasti, BiH stagnira na evropskom putu, zbog čega štetu trpe svi građani. Sličnu poruku poslao je i Han, koji je pozvao političke lidere da dijalog nastave bez odgađanja.

- Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija. U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsjedništvom BiH da ohrabrim političko vođstvo da provedu sporazum od 5. avgusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Savjeta ministara, bez daljeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora - naveo je Han.

U cilju prevazilaženja problema formiranja vlasti, Dodik je pozvao NATO da odbaci odluku o davanju Akcionog plana za članstvo BiH da ne bi, kako je naveo, bili glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije.

- Mi nikada nismo rekli da ne treba sarađivati sa NATO-om. Imamo određeni oblik saradnje, mi razumijemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje po tom pitanju. Prejudicirati članstvo je apsolutno nešto što je nametnuto - rekao je Dodik.

Podsjećamo, nakon što je BiH predala odgovore na upitnik Evropske komisije, glavni zahtjevi briselskih zvaničnika u vezi sa daljim napredovanjem BiH na evrpskom putu, bili su što brže formiranje vlasti, akreditacija visokoškolskih ustanova i sporazum o cijenama rominga.

U međuvremenu, Komšić i DŽaferović su nametnuli i dodatni uslov za formiranje vlasti - slanje Godišnjeg nacionalog plana u NATO. Za delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, Sredoju Novića, to je samo izgovor za opstrukciju formiranja Savjeta ministara i pokušaj, kako kaže, tihog državnog udara.

- Nije državni udar samo kada vojska izađe na ulice. Ovo je mnogo opasniji scenario, da legalnost izbora bude potpuno marginalizovana, a izborni pobjednici u srpskom korpusu gurnuti u stranu, da bi se napravili poraženima u političkom obračunu u Sarajevu. To je nezabilježeno - naglašava Nović.

Nović kaže da poslije isteka roka od mjesec dana koji su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH sebi dali za formiranje vlasti, BiH ide u pravcu koji niko ne želi. To je više puta ponovio i Dodik, ali je ostavio i mogućnost da bude pronađena formula izlaska iz ćorsokaka, do sjednice Glavnog odbora SNSD, na kojoj će biti utvrđena politička platforma kao odgovor na trenutnu situaciju, koja će potom biti predložena Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Ta sjednica trebalo bi da bude održana polovinom septembra.

A da će izlaz iz ćorsokaka teško biti pronađen, govore i objavljeni zakčuci SDA nakon sjednice Glavnog dobora. U njima je pružena puna podrška Bakiru Izetbegoviću u pregovorima o formiranju Savjeta ministara, uz istovremenu osudu, kako navode, štetne politike Milorada Dodika i SNSD-a, koje su označili kao glavne krivce za neformiranje vlasti.