X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/09/2019 |  19:20 ⇒ 20:04 | Izvor: RTRS

Sarajevo: Na jednoj strani "puzajući" šerijat, na drugoj gej parada

Uprkos političkoj krizi i paralizi gotovo svih zajedničkih institucija te činjenici da ni 11 mjeseci nakon parlamentarnih izbora nije okončano formiranje vlasti na bh. i federalnom nivou, glavna tema u Sarajevu ovih dana je prva Parada ponosa, koju organizuju pripadnici LGBTIQ zajednice u BiH, i za subotu i nedjelju najavljeni kontraskupovi, u organizaciji udruženja građana. Policija je okupljanja procijenila rizičnim i angažovala sve raspoložive resurse.

Na jednoj strani "puzajući" šerijat, zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima, halal sertifikati i hrana, specifična garderoba, džuma pauze u radno vrijeme, sve brojniji vjerski objekti i u gotovo jednonacionalnom gradu - tradicionalan brak i porodica sa više ili manje vjerskih obilježja.

Na drugoj strani istopolne zajednice, surogat majčinstvo, dugine boje...! U srcu Starog kontinenta i do danas, sve konzervativnijeg duhovništva grad na Miljacki dočekuje svoju prvu Povorku ponosa. Organizatori su prijavili oko 500 učesnika. Stići će i iz zemalja okruženja.

- Ono što je nama važno je da fokus ostane na onome zbog čega se povorka ponosa održava, a to je nasilje koje postoji na LGBTIQ osobama, da se podigne vidljivost postojanja LGBTIQ osoba u našem društvu, na sve one svakodnevne probleme sa kojima se te osobe susreću - navela je Lejla Huremović, član OO Povorka ponosa.

Bezbjednosti radi, biće to gotovo hermetički zatvoren skup u pokretu, bez mogućnosti priključenja nakon što Povorka sa polazišta krene tačno u podne.

U koloni će biti i američki ambasador Erik Nelson, kako je najavio, sa svojim partnerom. Upravo njegova fotografija osvanula je jutros na usmjerenim plakatima protiv Povorke uz natpis "Gey is not ok".

Plakati su brzinom munje uklonjeni sa sarajevskih ulica. No, policija nije imala zakonsku podlogu da zabrani kontramitinge. Јedan zakazan dva sata prije Povorke i koji kilometar udaljen. A drugi za subotu najavljen, na istoj ruti. Cilj im je zajednički - na dostojanstven način promovisati i zaštititi tradicionalnu, bilošku porodicu, kao osnovnu ćeliju društva.

- Vrijednosti koje mi promovišemo su one vrijednosti koje su karakteristične bh. društvu u cjelini, svim etničkim i nacionalnim i vjerskim skupinama - ističe Ahmed Kulanić iz udruženje Svjetlo.

A vjerske zajednice u Sarajevu, islamska i katolička protiv su Povorke, ali i protiv bilo kakvog oblika nasilja. I dok u malobrojnoj pravoslavnoj zajednici i Mitropoliji dabrobosanskoj ostaju suzdržani i bez komentara, Katolička crkva saopštava kako je održavanje Povorke sramota za Sarajevo, ali istovremeno naglašava da bi još veća bila da neko strada.

Islamska zajednica i ranije je homoseksualizam kvalifikovala velikim grijehom, ali i ona je podsjetila kako je nedopušteno nasilje prema bilo kom čovjeku, bez obzira na orjentaciju.

A šta o svemu kažu Sarajlije!?

- Neka radi ko šta hoće - ali ne u mojoj kući. I ne na zajedničkoj ulici - najčešći je odgovor.

Organi reda spremni su spriječiti nerede. Poseban režim gradskog saobraćaja tokom, kako su procijenili, rizičnih skupova. I maksimalan angažman policije.

- Angažovali smo sve raspoložive ljudske i materijalne resurse na osiguranju ovih skupova, s obzirom da postoje krugovi koji žele napraviti i malo tenzija, malo problema - navodi Muhamed Hasanović, rukovodilac Operativnog štaba aktivnosti MUP Kanton Sarajevo.

Više od 1.100 policajaca. Antisnajperske snage na krovovima zgrada uz šetališta, zaštitari koje će angažovati organizatori skupova. I apel građanima na razumijevanje. Prvi pokušaj održavanja "bosanskog prajda", prije 10 godina, nije uspio. U međuvremenu i 17. maj - Međunarodni dan borbe protiv homofobije, obilježavan je sporadično - u prikrajku sarajevskih parkova, uz specijalce sa dugim cijevima.