latinica  ћирилица
06/09/2019 |  19:49 | Autor: SRNA

Krivična prijava protiv Srđana Đorđevića i kompanije "Koto"

Ministarstvo kulture, omladine i sporta samoproglašenog Kosova podnijelo je Osnovnom tužilaštvu u Gnjilanu krivičnu prijavu protiv Srđana Đorđevića iz Novog Brda i kompanije "Koto" iz Beograda zbog navodno počinjenog krivičnog djela "neovlašćeno oštećenje ili uništavanje spomenika kulture pod zaštitom države Kosovo", saopšteno je iz tog Ministarstva.

Krivična prijava podnesena je juče nakon što je nadzorni organ Ministarstva kulture, omladine i sporta samoproglašenog Kosova na licu mjesta zatekao radnike i bager koji su u ime kompanije "Koto" počeli radove na ponovnoj rekonstrukciji i obnovi tvrđave u Novom Brdu.

U saopštenju se navodi da je nadzorni organ utvrdio da je radnik koji je upravljao bagerom u ime kompanije "Koto" neovlašteno započeo rušenje fasade na spoljnom zidu tvrđave izazivajući raspukline na kamenom zidu, čime je, kako je ocijenilo Ministarstvo počinio subverzivnu djelatnost na uništavanju objekta od kulturnog značaja i pod zaštitom samoproglašenog Kosova.

Projekat revitalizacije Novobrdske tvrđave koji finansira Unesko započet je, kako se navodi, bez prisustva profesinalnog lica koje je nadležno za nadgledanje i praćenje radova na obnovi objekata od istorijske i kulturne vrijednosti.

Djelimična revitalizacija Novobrdske tvrđave završena je prije dvije godine i u tom projektu su učestvovali predstavnici kompanije "Koto" i eksperti Uneska za arheološka iskopavanja i konzervaciju.

Nove radove na ponovnoj izradi fasade tvrđave prije tri dana obustavilo je Ministarstvo kulture samoproglašenog Kosova, uz obrazloženje da kompanija `KOTO` nije registrovana na Kosovu i da ta Kompanija ne može ponovo obavljati poslove konzervacije i revitalizacije Tvrđave zbog propusta u prethodnim radovima.

Ministarstvo kulture u privremenoj Vladi Kosova, kako se dodaje u soapštenju, zatražilo je od Uneska hitnu rekaciju tražeći da se ponovo raspiše tender i izabere izvođač radova koji ispunjava uslove.