latinica  ћирилица
07/09/2019 |  09:08 | Autor: RTRS

Američki mediji: Srbija igra najbolju košarku na svetu, oni od košarke prave umjetnost

Srbija je u Kinu stigla u strašnom naletu. Reprezentacija koju vodi Saša Đorđević odigrala je deset pripremnih utakmica i zabilježila svih deset pobjeda.

Pri tome je pobjeđivala jake rivale. Italija je pala dva puta, Litvanija takođe, a Grčka, Finska i Francuska po jednom. Dominacija se nastavila i na Mundobasketu. Angola je zaleđena na minus 46, Filipini na minus 59, a jaka Italija, koja je u Kinu došla sa dva NBA igrača i sa visokim ambicijama, izgubila je sa samo 15 razlike. Kažemo “samo“, jer da Srbi u posljednjim trenucima nisu povukli ručnu, mogli su otići i na plus 30.

Reprezentacija koju vodi Sale Đorđević dominantno je ušla i u drugi krug Svjetskog prvenstva u Kini. U prvoj utakmici drugog kruga razbila je Portoriko rezultatom 90:47 i tako je osigurala četvrtfinale.

Danas je, opet, od prvog do posljednjeg minuta pokazivala svoju klasu, pa ne čudi što je mnogi smatraju glavnim favoritom za zlato, piše hrvatski Indeks.

Sa tim se slaže i ugledni američki magazin Sport ilustrejted, koji ističe da Srbi igraju najbolju i najljepšu košarku na Mundobasketu.

- Reprezentacija Srbije se mora gledati. Nije novost da su kvalitetni, a ni da su glavna prijetnja američkoj dominaciji. Moramo priznati da igraju sve bolje - stoji u tekstu američkog sportskog magazina.

- Srbija, koju mnogi vide kao prvog konkurenta, raznijela je Angolu i Filipine i lako prošla preko Italije, u prosjeku dajući 107,7 poena. Biće fascinantno vidjeti može li da nastavi u istom ritmu. Zabavno je gledati Srbiju. Iako tek sada dolaze jače utakmice, Srbija je klinički efikasna, i to bez prekomjerne izloženosti Јokića, koji je strašno napredovao u Denveru. Postao je dominantan igrač u NBA ligi na svoj specifičan način i u suštini je nezaustavljiv u FIBA takmičenju - piše ovaj list.

Novinar Sport ilustrejteda ističe da je Srbija pokazala najviše na Svjetskom prvenstvu.

- Pošteno je reći da Srbija igra trenutno najbolju košarku na svijetu i da je zaslužila pažnju, bez obzira na to što je konačni cilj daleko. Srbija je mnogo više od prijetnje i vrijedi je gledati - zaključuje novinar.

Čak je i jedna od najvećih medijskih kuća svijeta ESPN nahvalila “orlove“.

ESPN-ov košarkaški stručnjak Fran Frašila slikovito je opisao kako izgleda igra srpske reprezentacije.

- Da mi neko ponudi dvije nedjelje na Havajima ili da dvije nedjelje gledam treninge Srba, ne bih imao dilemu. Ti ljudi imaju viziju košarke kao niko drugi na svijetu. Oni od košarke prave umjetnost - napisao je Frašila.

Sljedeću utakmicu reprezentacija Srbije igra prekosutra protiv Španije za prvo mjesto u grupi i lakšeg protivnika u četvrtfinalu.