latinica  ћирилица
07/09/2019 |  10:14 | Autor: SRNA

Drecun: Stav Vašingtona da bez Beograda nema rješenja

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da učestale posjete američkih zvaničnika svjedoče o tome da je u Vašingtonu prevagnuo stav da bez Srbije nema održivog rješenja za Kosovo i Metohiju.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

- Sve što su ranije radili, počev od priznanja jednostrano proglašene nezvisnosti Kosova, pokazalo se da je bez efekta -rekao je Drecun za RTS, komentarišući posjetu američkih senatora Beogradu i Prištini.

Ukoliko se želi rješenje, kaže Drecun, moraju da se uvaže interesi Beograda i Srbije.

- Kod republkanaca i demokrata dolazi do stava da moraju obje strane nešto da izgube i da se dođe do kompromisa. Ne treba misliti da Kosovo za njih neće biti više država, ali se uvažava stav Beograda - dodaje Drecun.

On ističe da ne vidi ozbiljnije namjere Albanaca da poboljšaju položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

- Položaj Srba zavisi od Albanaca koji su većina. Mora da postoji politička volja da im se poboljša položaj, jer Srbi su građani `n-tog` reda. Albanci ugrožavaju bezbjednost Srba, njihov ekonomski, zdravstveni i obrazovni položaj - kaže Drecun.

On je ocijenio da budućnosti Srba umnogome zavisi od nastavka dijaloga koji bi trebalo da im omogući sigurnost na Kosmetu, te da treba sačekati rezultat izbora i ko će formirati vlast u pokrajini.

Drecun je upozorio na mogućnost da esktremni albanski političar kao Aljbin Kurti postane premijer samoproglašenog Kosova, što bi značilo da sa takvom politikom nema opstanka Srba.

- On je ekstremista, koji otvoreno zagovara veliku Albaniju i sa takvom politikom nema opstanka za srpski narod - naveo je Drecun.

On je rekao da je dostižan rezultat za Srpsku listu da osvoji svih deset zagarantovanih mjesta u parlamentu samoproglašenog Kosova, ali upozorava da postoje srpske stranke koje ne žele da sarađuju sa Beogradom.

- Albanci će sigurno pokušati da manipulišu rezultatima - dodao je Decun.