X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/09/2019 |  10:16 ⇒ 11:41 | Izvor: SRNA

Srpskim vojnim kadetima zabranjen ulazak u Hrvatsku, reagovao Vučić

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku, rečeno je u Ministarstvu odbrane Srbije.
Granični prelaz Batrovci - Foto: RTRS
Granični prelaz BatrovciFoto: RTRS

Delegacija je trebalo da prisustvuje obilježavanju dana Јasenovačkih novomučenika i bila je najavljena.

Na granici, na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena, prenosi Tanjug.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Vučić: Hrvati ne žele da se prisjećaju svoje prošlosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom zabrane srpskim kadetima da uđu u Hrvatsku na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika da Hrvati ne žele da se prisjećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu.

Vučić je rekao da Srbi moraju da brinu o svojim žrtvama da im niko ne bi zabranio da im odaju počast, te podsjetio da će na teritoriji Republike Srpske, u Donjoj Gradini, biti izgrađen memorijalni centar.

- Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih svetskih i američkih kompanija kako da izgleda memorijalni centar u Donjoj Gradini. Mi moramo da brinemo o tome da nam niko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima - rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

On je dodao da će biti snimljeni i prvi filmovi o Јasenovcu, što je bilo zabranjeno 75 godina kako se tadašnje vlasti nekome ne bi zamjerile.

Vučić je rekao i kako je bolje da ne komentariše izjave hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović na obilježavanju 70 godina početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj, koja je rekla da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

On je podsjetio na bombardovanje Beograda u Drugom svjetkosm ratu, kao i na stradanja Srba u Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, dok su mnogi u drugim državama dočekivali okupatore cvijećem.

- Bilo je više fašističkih režima, a samo dva nacistička u čitavoj Evropi. Ponosan sam na borbu srpskog naroda i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, na Kosmetu, zapadno od Drine i Dunava, jer se naš narod borio protiv okupatora - rekao je Vučić.