latinica  ћирилица
07/09/2019 |  14:09 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Albijanić: Spomen-muzej vaskrsava više od 6.000 srpskih žrtava

Spasoje Albijanić, koji je finansirao izgradnju Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama, rekao je danas u Starom Brodu da ovaj spomenik vaskrsava više od 6.000 srpskih žrtava da se ne bi zaboravile.
Spasoje Albijanić - Foto: RTRS
Spasoje AlbijanićFoto: RTRS

Pred vama se nalazi Spomen-muzej stradalima u Starom Brodu i Miloševićima. Ovaj spomenik nosi simboliku stradanja djece i njihovih porodica - rekao je Albijanić u obraćanju, te objasnio o kakvom velikom stradanju svjedoče skulputre koje su postavljene u rijeku Drinu i u muzeju.

Albijanić je istakao da su potresna kazivanja preživjelih, te naveo primjer Sima Radovića kome su stradale četiri kćerke, koje su skočile u rijeku Drinu.

- Drino vodo, kad bi mogla progovoriti koliko leševa odnese, koliko prekide djevojačkih snova, koliko se u tebi iskopa srpskih domova - rekao je Albijanić.

Prema njegovim riječima, žrtve su bili i mala djeca i starci u poznim godinama.

- Neka je blagosloven ovaj dan, dan kada će mučenici konačno naći svoj spokoj - rekao je Albijanić i zahvalio sveštenstvu koji osvetiše ovo mjesto.

Protojerej stavrofor Dragan Vukotić rekao je da mu je i drago što se tako dugo čekalo na ovaj muzej, jer da su nekadašnje vlasti to obilježile vjerovatno bi to bila spomen-ploča sa petokrakom, na kojoj bi bilo napisano da su to žrtve fašističkog, a ne ustaškog zločina.

- Dosta smo učili o lažnim istinama, lažnoj istoriji, lažnim herojima. Evo danas, stojimo pred našim herojima, to su ove skulputre - istakao je sveštenik Vukotić.

On je napomenuo da, kako pravoslavna vjera nalaže, odavde nikada neće biti upućene riječi mržnje, ali je ukazao da takvo stradanje ne treba da se zaboravi.

 - Bježeći ispred ustaša, nailazili su na zastrašujuće prizore, djeca osakaćena, djevojke obeščašćene, majke iskasapljene - rekao je otac Vukotić.

Vukotić je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u gradnji ovog spomenika, kao i srpskim zvaničnicima koji su dali svoj doprinos da se ovo stradanje ne zaboravi.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se proljeća 1942. godine, uglavnom na obalama rijeke Drine, u mjestima Stari Brod i Miloševići, opština Višegrad.

Ustaše, predvođene Јurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila.