X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/09/2019 |  15:00 ⇒ 15:13 | Izvor: SRNA

Kovačević: Politiku SNSD-a i Milorada Dodika određuju institucije Srpske

SNSD i te kako razumije odnos veličina između Republike Srpske i NATO-a i u potpunosti se ponaša u skladu sa tim, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Komentarišući izjavu poslanika PDP-a Draška Stanivukovića da lider SNSD-a Milorad Dodik "mora da shvati da NATO nije opštinski odbor SNSD-a i da se prema NATO-u ili bilo kojoj većoj sili u svijetu ne možete tako ophoditi", Kovačević je rekao da Stanivuković isto tako treba znati da je razlika u dometu i značaju između njega i Dodika barem milion puta veća.

- Iako smo potpuno svjesni da je Republika Srpska na globalnom nivou mala, ona je za nas najveća i ono što odluči naš narod i naši građani, za nas je bitnije od želja bilo koje sile, ambasadora, izaslanika ili bilo koga drugoga - rekao je Kovačević.

On podsjeća da su posljednjih pet godina Srpsku na nivou BiH predstavljali gubitnici izbora i oni za koje su građani Republike Srpske rekli da ne žele da ih predstavljaju, a ponašali su se podanički, upravo kako Stanivuković danas predlaže SNSD-u.

- To je nešto što mora prestati i što su građani ubjedljivije nego ikada rekli na posljednjim izborima. Kome je odgovarao Igor Crnadak kada je izabran za ministra inostranih poslova, iako njegova stranka u parlamentu BiH nije imala nijednog jedinog poslanika, ili kome je odgovarao Mirko Šarović kada je prijetećim tonom govorio da neće njemu Narodna skupština govoriti šta će on da radi - upitao je Koačević.

On kaže da je sa Miloradom Dodikom i SNSD-om konačno završeno vrijeme kada se politika Republike Srpske na nivou BiH određivala u Sarajevu i na raznoraznim bjelosvjetskim adresama, a samo ne u Republici Srpskoj i njenim institucijama.

- Upravo zbog toga i postoje ovoliki napori SDA i stranaca da se onemogući ulazak SNSD-a u Savjet ministara i da se po svaku cijenu sačuvaju poslušnici iz PDP-a i SDS-a u Savjetu ministara - rekao je Kovačević.

On ističe da, za razliku od Šarovića, SDS-a i PDP-a, SNSD-u i vladajućoj koaliciji iz Republike Srpske, uključujući i Milorada Dodika, uvijek će Narodna skupština i druge institucije Republike Srpske govoriti šta da rade i na koji način da se ponašaju i u Sarajevu i na svim drugim mjestima izvan Republike Srpske.

"Tako je potpis Nebojše Radmanovića, za koji je negdje čuo i mladi Stanivuković, bio u potpunosti u skladu sa stavom koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odnosno sa Deklaracijom o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH, koju je Narodna skupština Republike Srpske glasovima svih stranaka usvojila 2005. godine", podsjeća Kovačević.

On ističe da je u skladu sa stavom usvojenim u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas i politika Milorada Dodika, koji ne dozvoljava da se napravi ijedan novi korak ka članstvu u NATO u skladu sa promijenjenim stavom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je 2017. godine usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.